Mellemøstkorrespondent om giftgasangreb: Pilen peger på Assad

DR's mellemøstkorrespondent Michael S. Lund tror ikke på Ruslands forklaring om, at syriske fly ramte et kemisk våbenlager tilhørende syriske oprørere.

I Vesten føler man sig overbevist om, at det syriske regime står bag giftgasangrebet på sin egen befolkning. (Foto: © Ammar Abdullah, Scanpix)

Dødstallet efter giftgasangrebet i den syriske by Khan Sheikhoun tidlig tirsdag morgen fortsætter med at stige, så det nu lyder på 75. Mange flere er tilskadekomne og er fragtet til lokale hospitaler i Syrien eller fløjet til Tyrkiet for videre behandling.

I Vesten føler man sig overbevist om, at det syriske regime står bag angrebet på sin egen befolkning - blandt andet har Storbritanniens udenrigsminister, Boris Johnson, og vores egen udenrigsminister, Anders Samuelsen, udtalt, at pilen peger på Bashar al-Assad.

Men den vurdering er Rusland ikke enig i. De hævder i dag, at at det var et kemisk våbenlager tilhørende de syriske oprørere, der blev ramt af luftangrebet, og som forårsagede giftangrebet på lokalbefolkningen.

Regime har tidligere bombet med giftgasser

Men den forklaring tror DR's mellemøstkorrespondent Michael S. Lund ikke på.

- Indtil videre tror jeg ikke ret meget på den russiske forklaring, om at man skulle have ramt et kemisk våbenlager. Vi har masser af øjenvidneberetninger og videoer umiddelbart efter angrebet og intet peger på, at der skulle have været et kemisk våbenlager, som blev angrebet, siger han.

Han påpeger til gengæld, at alle parter i krigen i Syrien er enige om, at syriske jagerfly bombede i området på det pågældende tidspunkt, og at det syriske regime tidligere har bombet med giftgasser.

- Vi ved, at de syriske jagerfly bombede i området - det er alle sådan set enige om - og vi ved også, at regimet tidligere har bombet med giftgasser. Derfor retter mistanken sig temmeligt kraftigt mod det syriske styre, siger Michael S. Lund og tilføjer:

- Men det er ikke noget, hverken jeg eller FN kan sige med sikkerhed. Derfor er det meget vigtigt, at man får en tilbundsgående undersøgelse af, præcis hvad der skete, og hvem det var, der stod bag angrebet.

Rusland nedlægger veto

Angrebet i går udløste et hastemøde i FN's Sikkerhedsråd i New York i dag. Mødet sluttede dog uden, at rådet blevet enig om at foretage sig noget.

USA, Storbritannien og Frankrig havde udarbejdet en resolution, der fordømmer det formodede angreb og kræver det undersøgt.

Men Rusland, der er allieret med Syrien, og som beskyldes for at stå bag angrebet, meddelte på forhånd, at man ikke kunne stemme for en resolution og nedlagde derfor veto.