Det amerikanske justitsministerium bør offentligt gå ud og afvise anklagen om, at Barack Obama skulle have aflyttet den nuværende præsident Donald Trump. Det skriver flere amerikanske medier, deriblandt New York Times, ABC News og CNN, der dog alle bygger deres historier på anonyme kilder.
Udmeldingen kommer ifølge de tre medier fra FBI-direktør James Comey, efter at Donald Trump lørdag i en række opdateringer på Twitter skrev flere anklager mod Obama, som han blandt andet kaldte "en slem og syg mand".
- Forfærdeligt! Jeg har lige fundet ud af, at Obama aflyttede mine telefoner i Trump Tower lige inden sejren. Intet fundet. Dette er McCarthyisme, lød det blandt andet fra Donald Trump, som sammenlignede det med Watergate-skandalen under Richard Nixon.
Donald Trump har dog ikke dokumenteret sin påstand, og det fik senere lørdag FBI-direktøren til at rette henvendelse til Justitsministeriet for at få ministeriet til offentligt at tilbagevise påstanden, skriver New York Times.
Ulovlig aflytning
Ifølge New York Times kaldte James Comey angiveligt anklagerne for "falske" og gjorde det klart, at de straks bør korrigeres. ABC News og CNN beskriver et lignende hændelsesforløb.
CNN beretter, at James Comey har følt sig nødsaget til at melde skarpt ud over for Trumps anklager, da Barack Obama ville have brudt loven, hvis han havde beordret en aflytning af sin efterfølger. Det skyldes, at det ikke er lovligt for en præsident at beordre en aflytning af en privatperson. Både FBI og Justitsministeriet har afvist at kommentere avisens oplysninger.
Politiske konsekvenser
Barack Obamas talsmand afviste aflytningsanklagerne samme dag.
- Hverken præsident Obama eller nogen embedsmand i Det Hvide Hus har nogensinde beordret overvågning af nogen amerikansk statsborger. Enhver antydning af andet er simpelthen forkert, sagde talsmand Kevin Lewis lørdag.
Men alligevel har sagen haft politiske konsekvenser, eftersom den amerikanske kongres nu skal undersøge, om der er hold i anklagerne. Flere demokrater såvel som republikanere har også meldt ud, at Trump bør fremlægge beviser.
Donald Trump står dog tilsyneladende fast ved sine beskyldninger, som kommer efter et tumultarisk forløb om hans regerings angivelige forbindelser til Rusland.
Sagen har senest ført til en udskiftning af Trumps sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, der i februar blev tvunget til at gå af, efter at det kom frem, at han havde ført samtaler med den russiske ambassadør om ophævelse af USA's sanktioner mod Rusland, inden han officielt overtog posten som sikkerhedsrådgiver.
Ligeledes er justitsminister Jeff Sessions under et stort pres og har erklæret sig inhabil i en eventuel undersøgelse af Ruslands indblanding i det amerikanske præsidentvalg. Det skyldes, at Washington Post har kunnet afsløre, at Sessions har afholdt to møder med den russiske ambassadør, Sergej Kislyak, i USA i 2016, selv om han under ed har erklæret, at han ikke havde haft kontakt med det officielle Rusland.