I London forsøger premierminister Theresa May at danne ny regering på et uhyre skrøbeligt grundlag.
Efter at have vundet parlamentsvalget - men samtidig tabt 12 sæder - afhænger hendes flertal af en aftale med det stærkt konservative, nordirske parti DUP.
Samarbejdet falder dog langt fra i alles smag, heller ikke i premierministerens egne rækker, fortæller DR's korrespondent i London, Kim Bildsøe Lassen.
- Der er mange konservative, som synes, at det giver anledning til meget stor bekymring, at dette parti nu kan få så meget magt, siger han.
Fakta: Så mange mandater fik de
- •
Det Konservative Parti: 318
- •
Labour: 262
- •
Skotlands Nationale Parti (SNP): 35
- •
Liberale Demokrater: 12
- •
Demokratisk Unionistparti (DUP): 10
- •
Øvrige partier: 13 Der skal 326 mandater til et flertal
Kim Bildsøe Lassen påpeger, at DUP blandt andet er indædt imod abort og har nedlagt veto mod ægteskaber mellem personer af samme køn i Nordirland.
Det ventes ikke, at det nordirske parti går med i en regering og får ministerposter, men at det i stedet vil fungere som støtteparti for Theresa Mays konservative parti.
- De får dog en helt afgørende indflydelse, fordi de kan vende tommelfingeren op eller ned på mange af de forslag, der kommer fra de konservative, siger Kim Bildsøe Lassen.
Herunder får du et overblik over nogle af de mærkesager og politiske standpunkter, som kendetegner det nordirske parti.
For Brexit - men hvad med grænsen til Irland?
DUP støtter Brexit og er optaget af, hvad der skal ske med grænsen til Irland, når Storbritannien forlader EU. I modsætning til Nordirland trækker Irland sig nemlig ikke ud af EU, og derfor vil EU’s ydre grænse blive trukket mellem Nordirland og Irland.
DUP er opsat på at gøre grænseovergangen så gnidningsfri som muligt for dem, der skal krydse grænsen for eksempel for at arbejde, står der i partiets manifest.
DUP ønsker desuden en omfattende frihandels- og toldaftale med EU og en række aftaler, der kan sikre den frie bevægelighed af arbejdskraft, varer og ydelser.
Imod homoægteskaber
Ægteskab mellem to personer af samme køn er forbudt i Nordirland, og ifølge BBC har DUP flere gange nedlagt veto mod lovliggørelsen af homoægteskaber.
Partiet har stærke bånd til den protestantiske kirke, og DUP-leder Arlene Foster fastholder, at hendes parti ikke er homofobisk, men at det er et spørgsmål om tro og om at forsvare ægteskabet som institution:
- Jeg kunne ikke være mere ligeglad med folks seksualitet, det er ikke mit anliggende. Der, hvor det bliver et anliggende for mig, er, når folk forsøger at redefinere ægteskabet.
Indædt abortmodstander
DUP har kæmpet en indædt kamp for at bremse udbredelsen af fri abort til Nordirland.
Sidste år understregede Arlene Foster ifølge The Guardian, at hendes parti er imod enhver reform af Nordirlands strenge abortlovgivning.
Dog tilføjede hun, at det nordirske selvstyres ledelse - der dengang bestod af DUP og det republikanske Sinn Féin - nøje ville overveje en højesteretsafgørelse om, at det et brud på menneskerettighederne at nægte kvinder abort, hvis de er blevet gravide som følge af voldtægt.
Afviser nedskæringer af ældreudgifter
Theresa May har meldt ud, at hun vil erstatte en ordning for pensionister, der garanterer en årlig minimumsforhøjelse af den statslige pension. Ordningen, der omtales som ’en tredobbelt lås’, er en garanti for, at pensionen stiger med enten 2,5 procent, inflationsraten eller den generelle lønstigning, alt efter hvilken der er højest. Den model skal ifølge de Konservative erstattes af en mindre generøs ordning.
I sit partimanifest erklærer DUP, at det vil støtte bevarelsen af den tredobbelte lås og også et tilskud til ældres varmeregning om vinteren, som de konservative ligeledes ønsker at afskaffe.
Klimaforandringer
Det er ikke partiets officielle politik at benægte menneskeskabte klimaforandringer, og hverken klima eller miljø indgår i partiets manifest.
Men meldinger fra blandt andet partiets tidligere energi- og finansminister i selvstyret, Sammy Wilson, har været med til at give DUP ry som klimaskeptiske. Han er netop blevet genvalgt til det britiske parlament og har for nyligt beskrevet USA’s beslutning om at trække sig fra klimaaftalen i Paris som ”meget klog”.
Og i 2008 sagde Sammy Wilson, at der bliver hældt penge ud af vinduet på at stoppe menneskeskabte klimaforandringer på et alt for tyndt grundlag:
- Jeg tror, at vi om 20 års tid vil se tilbage på hele denne klimadebat og spørge os selv, hvordan vi blev narret til at bruge millioner af pund på dette uden en grundig undersøgelse af baggrunden, videnskaben og konsekvenserne.