Mangomousse skaber diplomatisk fnidder inden historisk topmøde i Korea

Den japanske regering vil have en omstridt dessert fjernet fra menuen på topmødet.

Det er denne mangomousse, der har skabt vrede i Japan. Øerne er de små, blå pletter til højre for den koreanske halvø. (Foto: © handout, Scanpix)

Det er ikke hver dag, at der går storpolitik i noget så uskyldigt som en dessert.

Men en mangomousse, der skal serveres på fredag under topmødet mellem lederne af Syd- og Nordkorea, har fået den japanske regering til at stejle.

Oven på desserten vil der nemlig være et blåfarvet landkort, som viser hele den koreanske halvø – heriblandt nogle ubeboede øer, som japanerne mener, tilhører dem.

- Det er yderst beklageligt, lød det onsdag fra en talskvinde for det japanske udenrigsministerium.

Den japanske regering har nu nedlagt protest over afbildningen af øgruppen, som går under navnet Dokdo på koreansk og Takeshima på japansk.

- Vi har bedt om, at desserten ikke bliver serveret, tilføjede hun ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Flere politiske retter

Der er endnu ikke kommet et svar fra den sydkoreanske præsident, som i går præsenterede retterne for verdenspressen.

Men desserten, der er blevet dømt ”Folkets forår”, er ikke den eneste politiske ret, som den nordkoreanske diktator, Kim Jong-un, og den sydkoreanske præsident, Moon Jae-in, skal spise under topmødet i grænsebyen Panmunjom.

De skal blandt andet også have en koreansk fortolkning af den schweiziske rösti-kartoffelret. Det skulle ifølge nyhedsbureauet AP være en henvisning til Kim Jong-uns formodede opvækst og skolegang i netop Schweiz.

Det nordkoreanske styre har aldrig bekræftet, at den 36-årige leder rent faktisk voksede op i alpelandet, men både skolekammerater og lærere har efterfølgende fortalt om deres nordkoreanske klassekammerat.

Derudover vil der blive serveret bagt Sanktpetersfisk, som er en specialitet i den sydkoreanske storby Busan, hvor Moon Jae-in stammer fra.

Og samtidig vil der også blive serveret retter, som stammer fra de byer, hvor Sydkoreas tidligere præsidenter Kim Dae-jung og Roh Moo-hyun blev født.

Her siger den nu afdøde nordkoreanske leder Kim Jong-il (tv) farvel til den sydkoreanske præsident Kim Dae-jung i 2000 efter deres møde. (Foto: © pool, Scanpix)

Udover Moon Jae-in er de nemlig de eneste sydkoreanske præsidenter, som nogensinde har siddet ansigt til ansigt med en nordkoreansk leder.

De to lande har været i krig med hinanden siden koreakrigen, der varede fra 1950 til 1953, og der er aldrig blevet indgået en formel fredsaftale mellem dem.

Fredagens topmøde er kommet i stand efter et længere diplomatisk tøbrud, der startede ved årsskiftet, og temaet bliver fremtiden for det nordkoreanske atomprogram.