Mæslingeudbrud spreder sig i Sverige: 15 personer smittet på en måned

Patienter i Göteborg skal nu screenes for symptomer, inden de kan få adgang til lægehusene.

Den svenske storby har siden december været plaget af mæslinger. (Foto: © 9200 Thomas Johansson/TT, Scanpix)

Den smitsomme børnesygdom mæslinger har siden begyndelsen af december plaget den svenske storby Göteborg.

Fredag blev endnu to personer konstateret smittet med den sjældne virus, der kan give feber, udslæt og i sjældne tilfælde hjernebetændelse, og det samlede antal smittede er nu oppe på 15 personer, oplyser Sveriges Radio.

Ifølge Peter Nolskog, som er infektionslæge i Göteborg, blev de første personer smittet, mens de ventede i et venteværelse på at blive tilset af en læge.

Derfor står der nu sygeplejersker klar uden for flere lægehuse i byen for at tage imod patienterne. Her bliver de spurgt, om de har symptomer som feber eller hoste, der kan være tegn på mæslinger, inden de får lov til at komme ind.

Det skal forhindre, at smitten spreder sig til andre patienter.

Lille risiko

Trods de ekstra foranstaltninger regner lægerne alligevel med, at udbruddet, som er et af de største i Sverige i nyere tid, vil brede sig.

- Vi har mistet den gamle viden om, at personer med visse symptomer og udslæt ikke skal blandes med andre patienter. Det skyldes, at det er så sjældent, at vi ser mæslinger, siger Peter Nolskog til Sveriges Radio.

Der er dog ingen grund til panik, understreger Christian Blomkvist, som er infektionslæge i Kronoberg:

- Risikoen for at blive smittet med mæslinger i Sverige er meget lille. Den er større, hvis man rejser til udlandet, så der skal man sørge for at være vaccineret, siger han.

Danmark holder øje

Mæslinger smitter ved dråbeinfektion, og selvom de syge bliver isoleret, kan mæslinger alligevel springe fra rum til rum.

I Danmark kan alle børn gratis blive vaccineret mod mæslinger med den såkaldte MFR-vaccination, og sundhedsmyndighederne anbefaler, at alle børn får den.

Ifølge Statens Serum Institut har 85 procent af børnene fra årgang 2011 fået vaccinen, og tallet har været støt stigende i de seneste år. Har man en gang i sit liv haft mæslinger, kan man ikke få sygdommen igen.

Hos Statens Serum Institut i Danmark holder man også øje med situationen i Sverige.

- Det er en sygdom, vi er meget optaget af. Og hver gang, den bliver konstateret, undersøger vi det grundigt, udtalte seniorforsker Anders Koch i slutningen af december til DR Nyheder.

I Vesteuropa blev der i 2011 påvist 30.567 tilfælde af mæslinger og blandt dem 27 tilfælde af hjernebetændelse, hvoraf otte personer døde.

De seneste tilfælde af mæslinger herhjemme var i august på henholdsvis Midt- og Sydsjælland.