Macron håber på brexit-aftale i morgen

EU og Storbritannien forhandler videre frem mod morgendagens EU-topmøde i Bruxelles.

Den tyske kansler Merkel, den franske præsident Macron og den kommende formand for EU-Kommissionen, Ursula Von der Leyen, mødtes i dag i den franske by Toulouse. (Foto: © REGIS DUVIGNAU, Scanpix)

- Jeg ønsker at tro på, at en aftale er ved at blive færdiggjort, og at vi kan godkende den i morgen.

Sådan lyder meldingen fra den franske præsident, Emmanuel Macron, her til aften efter en lang dag med svirrende rygter fra både Bruxelles og London.

EU's og briternes brexit-forhandlere har deltaget i hemmelige forhandlinger i Bruxelles hele dagen, mens den britiske premierminister, Boris Johnson, har holdt møde med blandt andre sin regering, partifællerne i Det Konservative Parti og lederen af det nordirske parti DUP, Arlene Foster.

Mens der har været masser af spekulationer, har det været småt med officielle udmeldinger fra hovedpersonerne.

Der er stadig "en chance for at sikre sig en god aftale", lød meldingen tidligere i dag fra Boris Johnsons talsmand James Slack ifølge nyhedsbureauet AP, mens Arlene Foster meldte ud, at "forhandlingerne fortsætter".

EU's stats- og regeringschefer mødes til topmøde i Bruxelles i morgen, hvor der længe har været et håb om, at der vil ligge en brexit-aftale klar.

Ønske om ordnede forhold

En eventuel aftale mellem EU og Storbritannien skal sikre, at briterne forlader EU under ordnede forhold.

Der vil være tale om et juridisk aftale, som fastsætter betingelserne for Storbritanniens exit og vil føre til en overgangsperiode, hvor briterne fortsætter samarbejdet med EU frem til slutningen af næste år.

Der har længe været frygt - fra London til Thyborøn - om et såkaldt no deal-brexit ved deadline om 15 dage, hvis skilsmissen sker uden en aftale.

I løbet af dagen har der været en række udmeldinger fra nogle af aktørerne i det store brexit-drama.

Herunder fra den irske premierminister, Leo Varadkar, der luftede tanken om et nyt EU-topmøde.

- Den 31. oktober er stadig nogle uger væk, og der er mulighed for et nyt topmøde, hvis vi skal bruge et, lød meldingen ifølge AP.

Tidligere i dag udtalte Donald Tusk, formanden for Det Europæiske Råd, at der kan komme mere afklaring omkring situationen senere i aften.

Flere britiske medier melder, at der ikke er udsigt til en aftale i aften, men dette er ikke bekræftet af officielle kilder.

Meget arbejde forude

Selv hvis der lander en ny aftale på bordet inden i morgen, så er det langt fra ensbetydende med, at man er garanteret et britisk exit under ordnede forhold den 31. oktober.

Storbritannien og de 27 andre EU-lande ville nemlig fortsat stå over en stor opgave.

En eventuel aftale ville for eksempel skulle godkendes af det britiske parlament, Europa-Parlamentet og EU's stats- og regeringschefer.

Derudover er der også en praktisk udfordring i, at en aftale ville skulle oversættes til 24 forskellige EU-sprog og gennemgås af jurister, så man er sikker på, at teksten er ens i alle oversættelser.

For at kunne nå at stemme om en eventuel aftale forventes de britiske parlamentarikere at blive indkaldt til at møde på arbejde på lørdag.

Det er ikke sket siden Falklandskrigen i 1982.

Dagen er blevet døbt Super Saturday, og der er lagt op til noget af et drama.

Det britiske parlament har nemlig vedtaget lovgivning, der skal binde premierministeren til at bede om en udskyldelse af brexit, hvis han ikke får en aftale.

Johnson har tidligere udtalt, at han hellere vil ligge død i en grøft end at bede Bruxelles om en udsættelse.