Sidste frist for brexit-aftale nærmer sig: Der er rigeligt arbejde forude

Der er kun ganske få dage tilbage for at få en aftale på plads mellem EU og Storbritannien.

Forhandlere fra EU og Storbritannien har forhandlet natten igennem for at finde frem til en brexit-løsning. (Foto: © François Lenoir, Scanpix)

Det føles måske som et deja-vu, men nu er det altså ved at være allersidste udkald for en aftale mellem EU og Storbritannien, hvis briterne skal forlade EU efter planen den 31. oktober.

Ved udgangen af denne uge skal både EU's 27 øvrige medlemslande og det britiske parlament nemlig have nikket ja til en aftale, hvis det skal lykkes at overholde den nuværende tidsplan.

Derfor har der også i nat været fuld gang i forhandlingerne i Bruxelles, fortæller DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg.

- Man er enig om at bevare langt det meste af den aftale, som den forhenværende premierminister Theresa May og EU er nået frem til tidligere. Det, man forhandler om nu, er ændringer i forhold til Nordirland, og det er samme problem, som der har været hele tiden, siger han og fortsætter:

- Altså, hvordan kontrollerer man, at varer og dyr, som kommer ind i EU via Nordirland overholder EU's regler for miljø og sundhed, uden at man bliver nødt til at indføre grænsekontrol, og hvordan sikrer man, at der bliver opkrævet told. Så man sidder og forhandler et sindrigt system for, hvordan man kan få den ligning til at gå op.

Rigeligt arbejde forude

Der er endnu ingen officielle meldinger om, hvor langt man er nået i forhandlingerne. Men ifølge britiske The Guardian oplyser anonyme kilder i EU og den britiske regering, at der måske kan ligge en aftale klar til fremlæggelse senere i dag.

Skulle der være hold i rygterne, er der dog stadig flere skridt tilbage, før Storbritannien er klar til brexit, fortæller Ole Ryborg.

- Hvis der ligger en aftale klar senere i dag, så skal den først godkendes af EU's stats- og regeringschefer ved et EU-topmøde i morgen. Så skal den godkendes af det britiske underhus under et specielt møde lørdag, og så skal den efter planen godkendes af Europa-parlamentet i næste uge, siger han og fortsætter:

- Og inden da skal den lige oversættes til 24 forskellige EU-sprog og gennemgås af jurister, så man er sikker på, at teksten er ens i alle 24 oversættelser. Så der er rigeligt arbejde forude, siger Ole Ryborg

Brexit-kalenderen

  • 17. og 18. oktober: EU-topmøde i Det Europæiske Råd.

  • 19. oktober: Hvis der ikke er vedtaget en aftale om udtrædelse inden denne dato, er Johnson lovmæssigt forpligtet til at bede EU om at udsætte datoen for udtrædelse.

  • 31. oktober: Storbritannien forlader EU.

Ingen 'no deal' uden parlamentets tilladelse

Den sværeste øvelse bliver sandsynligvis at få aftalen godkendt i det hjemlige parlament, som intet mindre end tre gange har nedstemt tidligere bud på en aftale. Her er der nemlig fortsat stor uenighed om, hvordan en løsning bør se ud for Nordirland.

Godkender parlamentet ikke aftalen på lørdag, skal Boris Johnson ifølge britisk lov bede EU om endnu en udsættelse af brexit-datoen, til det lykkes at nå frem til en aftale, som parlamentet kan sige ja til.

Det skyldes den lov, som det britiske parlament stemte igennem i starten af september. Den betyder, at Boris Johnson ikke kan trække Storbritannien ud af EU uden en aftale, medmindre parlamentet godkender det - noget, et flertal af parlamentet er imod.

Der forventes, at EU27 i eftermiddag vil komme med en melding om, hvorvidt forhandlingerne kan fortsætte. Også den britiske regering ventes at få en briefing fra premierministeren om forhandlingernes status i eftermiddag.

Det var oprindeligt meningen, at brexit skulle have fundet sted den 29. marts i år, men på grund af forhandlingsproblemer om det irske backstop er skilsmissen mellem EU og Storbritannien indtil videre blevet udsat to gange.