Lyt til smeltende grønlandsk is i Paris

12 tonstunge isblokke er fragtet fra Grønland til Paris under COP21-mødet.

  • Folk både rører og lytter til isen på Place du Panthéon. (Foto: © Martin Argyroglo, Martin ARGYROGLO)
  • Ice Watch skulpturen på Place du Panthéon i Paris (Foto: © Martin Argyroglo, Martin ARGYROGLO)
  • Ice Watch af Olafur Eliasson og Minik Rosing på Place du Panthéon i Paris (Foto: © Martin Argyroglo, Martin ARGYROGLO)
  • De 12 isblokke er arrangeret som et ur. (Foto: © Martin Argyroglo, Martin ARGYROGLO)
  • Ice Watch af Olafur Eliasson og Minik Rosing på Place du Panthéon i Paris (Foto: © Martin Argyroglo, Martin ARGYROGLO)
  • Ice Watch af Olafur Eliasson og Minik Rosing på Place du Panthéon i Paris (Foto: © Martin Argyroglo, Martin ARGYROGLO)
1 / 6

Paradoksalt, men nødvendigt. Sådan kan man beskrive den danske kunstinstallation "Ice Watch" under FN's klimatopmøde i Paris.

12 massive isblokke er hentet på Grønland, sejlet til Aalborg, og transporteret herfra med lastbil til Place de la République. Her ligger blokkene nu og smelter.

Og det lyder måske ikke særligt klimavenligt at hente isen højt i nord og transportere den i containere, der normalt er beregnet til rejer og fisk, til Paris.

Men ifølge professor i geologi, Minik Rosing, der har stået for installationen sammen med den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson, er det nødvendigt.

- Folk har godt hørt dét der med, at isen smelter. Men man opfatter det ret abstrakt og som noget, man kan snakke sig uden om. Derfor er det vigtigt at vise den "virkelige virkelighed" - her kan man se det ske, siger Minik Rosing til P1 Orientering.

Folk lytter til isen

Ice Watch-projektet skal altså skabe opmærksomhed om klimadebatten og inspirere til handling under COP21-mødet i Paris.

Installationen åbnede i weekenden og har tiltrukket sig stor opmærksomhed - der er sågar folk, der lytter til isen.

- Det er faktisk gribende at se på, for folk går både hen for at røre ved isen og for at lytte til den. Is er som et levende væsen - det her er sne, der er presset sammen gennem tusinder af år og fanget som små luftbobler. Derfor laver den knirke- og knækkelyde, når den smelter - det lyder som et stort væsen, siger Minik Rosing, der er professor ved Naturhistorisk Museum i København.

Viser glæden ved naturen

Han understreger, at installationen ikke skal ses som en skræmmekampagne.

- Det er vigtigt, at man ikke kun taler om klimaforandringer som noget farligt, men også viser glæden ved de ting, vi ikke ønsker at miste, siger han.

  • Den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson er bagmanden bag Ice Watch. (Foto: © BENOIT TESSIER, Scanpix)
  • Isblokkene er fisket op af Nuup Kangerlua-fjorden ved Nuuk. (Foto: © Jørgen Chemnitz, Olafur Eliasson)
  • Isblokkene er fisket op af Nuup Kangerlua-fjorden ved Nuuk. (Foto: © Jørgen Chemnitz, Olafur Eliasson)
  • Isblokkene er fisket op af Nuup Kangerlua-fjorden ved Nuuk. (Foto: © Jørgen Chemnitz, Olafur Eliasson)
  • Isblokkene er fisket op af Nuup Kangerlua-fjorden ved Nuuk. (Foto: © Jørgen Chemnitz, Olafur Eliasson)
1 / 5

Olafur Eliasson- og Minik Rosings projekt er støttet af en engelske organisation Julie's Bicycle, der er en velgørenhedsorganisation, der arbejder for at øge kendskabet til bæredygtighed inden for kreative brancher.

Fodaftryk på 30 ton CO2

Organisationen har lavet en udregning af Ice Watchs CO2-regnskab, der viser, at der er brugt 30 ton CO2 på at fragte de 12 isblokke, der vejer 80 ton, til Paris. Det er alt fra opsamlingen i Nuup Kangerlau-fjorden uden for Nuuk til containertransporten fra Aalborg til den franske hovedstad, der er regnet med.

- CO2-fodaftrykket fra udstillingen af Ice Watch svarer til, at 30 personer flyver tur-retur fra Paris til Nuuk, skriver Olafur Eliasson på sin hjemmeside.

https://twitter.com/olafureliasson/status/672444714113740801

Isen er i øvrigt "høstet" fra havet og var allerede tabt fra den grønlandske is. Det vurderes, at der hvert sekund forsvinder 1000 blokke af den størrelse fra isen og ned i havet på grund af opvarmning.

I søndags var der klimamarcher nærmest i alle verdens storbyer i håbet om at COP21-mødet resulterer i en ambitiøs aftale.

Kulturen spiller en vigtig rolle

Også kulturlivet kæmper for klimaet - 300 kulturpersonligheder har sat deres underskrift på et brev til FN’s klima-ansvarlige Cristina de Figueres, hvor de opfordrer til en bindende og ambitiøs klima-aftale.

Det er fx skuespilleren Emma Thompson og sangerne Björk, Chris Martin og David Bowie, der har sat deres signatur på brevet. Initiativtageren er Alison Tickell, der er daglig leder af Julie's Bicycle.

- Kendte fra kulturverdenen kan være med til at sikre opmærksomhed og forstærke synspunkterne. Og kulturlivet spiller også en vigtig rolle for, hvordan vi opfatter os selv som samfund, siger Alison Tickell til Orientering.

- Kulturen kan vise de udfordringer, der følger med klimaforandringer, på en måde, man kan føle, så det ikke alt sammen handler om teknologi eller videnskab, siger hun videre.

Isskulpturen kan ses frem til COP21-konferencen slutter den 11. december, hvor den sidste is-blok skulle være smeltet.

Fakta om projektet

  • 12 blokke er fisket op af fjorden ved Nuuk. De var allerede tabt fra indlandsisen. De vejer 80 ton.

  • De blev sejlet fra Nuuk til Aaborg og herfra kørt med lastbil til Paris i nedkølede containere.

  • Det vurderes, at indlandsisen på Grønland hvert sekund taber 1000 blokke.

  • Vand fra Grønlands indlandsis får i snit havet til at stige 0,3 mm hvert år. Tallet er stigende. I 2015 er havet steget 0,7 mm.

  • Ved udgangen af det 21. århundrede, vurderes det, at temperaturerne i Arktis er steget med mere end tre grader, hvilket vil gøre isen ustabil. Hvis al isen skulle smelte, vil det føre til, at havet stiger med syv meter.