Theilgaard efter første uge i Paris: En klimaaftale rykker tættere på

DR's klimaekspert gør status, efter første halvleg af klimaforhandlingerne i Paris er blevet fløjtet af.

Klimaministrene overtager i næste uge forhandlingerne om en global klimaaftale. (Foto: © Camilla rønde, Scanpix)

Verdens klima- og miljøministre skal ikke forvente at få mange timers søvn, når de på mandag sætter sig tilrette ved forhandlingsbordet på FN’s klimatopmøde i Paris.

Forhandlingerne om en global klimaaftale har nu stået på i godt en uge. Og selvom arbejdet skrider fremad, er der stadig en masse knaster, som skal høvles af.

- Det er sandsynligt, at der kommer en klimaaftale. Men der er ingen tvivl om, at ministrene kommer på overarbejde, siger DR’s klimaekspert, Jesper Theilgaard, fra Paris.

Landenes embedsmænd har stået for den første uges forhandlinger, men overlader nu forhandlingsbordet til klimaministrene.

Og ifølge Jesper Theilgaard har de fået skåret forhandlingspapiret ned fra 54 til 19 sider.

- Det er sket uden de helt store sværdslag, og landene er enige om, at udkastet er et godt forhandlingsudgangspunkt.

Trods optimisme er det store spørgsmål dog stadig, hvor ambitiøs klimaaftalen i givet fald bliver, siger Jesper Theilgaard.

Landene mangler nemlig fortsat at få taget hul på nogle af de helt store diskussioner - heriblandt finansieringsspørgsmålet og hvornår landene skal mødes og justere deres klimaambitioner.

Landenes nuværende mål for, hvor meget de vil reducere deres CO2-udledning med, er nemlig ikke nok, hvis klodens temperatur kun skal stige med to grader.

- EU-landene vil gerne mødes og stramme op allerede i 2018, men det er en sten i skoen for lande som Kina og Indien, siger Jesper Theilgaard.