GRAFIK Sådan bliver vejret om 100 år

Uanset hvordan klimatopmødet ender i Paris, kan vi se frem til mildere vintre og flere tropenætter i år 2100, fortæller DR's klimaekspert.

(Foto: © Mie Hvidkjær)

En let sommerdyne, en god isterningmaskine og et solidt dræn, der kan lede store vandmængder væk.

Det er nogle af de ting, du bør investere i, hvis du vil forberede dig på fremtidens vind og vejr i Danmark.

Den globale opvarmning er allerede begyndt at vende op og ned på vores hjemlige vejrforhold. Ifølge DMI er gennemsnitstemperaturen i Danmark steget med 1,5 grader i løbet af de seneste 150 år.

Og frem mod 2100 vil temperaturen stige med mellem 1,2 og 3,7 grader, alt afhængigt af hvad der nu bliver gjort for at bremse klimaforandringerne.

- Det vil betyde, at vi får mildere vintre med færre frostdøgn, flere tropenætter samt længere og voldsommere hedebølger, siger DR’s klimaekspert, Jesper Theilgaard.

Vandstanden vil stige

Derudover vil vi få flere intense skybrud, og vandstanden i havene vil stige i takt med, at indlandsisen og gletscherne smelter. Derudover udvider vandet sig, når havets temperatur stiger.

I de seneste 100 år er vandstanden steget med to millimeter om året. Og ifølge DMI vil vandstanden stige med mellem 0,3 og 0,6 meter i 2100.

Det er det, verdenslandene lige nu prøver at få sat en stopper for under klimatopmødet i Paris.

Her er målet at indgå en global klimaaftale, der kan holde den globale temperaturstigning på maksimalt to grader celsius.

- Men uanset hvad forhandlerne når frem til i Paris, vil klimaforandringerne komme til at påvirke vores temperatur og klima, siger Jesper Theilgaard.

Vi er ingen isoleret ø

DR's klimaekspert påpeger, at klimaforandringerne vil få nogle positive effekter for livet i Danmark.

- Men vi er ikke en isoleret ø i det globale hav, siger Jesper Theilgaard.

På verdensplan forventer man, at klimaforandringerne vil føre til mere ekstremt vejr såsom tørke og orkaner, og det vil samtidig gøre mange områder – især i de fattige lande i troperne – ubeboelige.

- Det gode, der sker hos os, kan få negative effekter på andre lande, siger DR’s klimaekspert.