Løkke til europæiske kollegaer: Ring, hvis I skal bruge en pragmatisk, midaldrende, koldblodet og liberal skandinav til EU-toppost

Den danske statsminister tror dog ikke selv, at han får EU-toppost.

Danmarks fungerende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), har i dag været til sit sidste EU-topmøde i Bruxelles. Måske.

For selvom alt peger på, at den socialdemokratiske partiformand, Mette Frederiksen, snart kan overtage Statsministeriet, så er der en række topposter i EU, der skal genbesættes i løbet af de kommende dage.

Heriblandt formandsposten for Det Europæiske Råd, som polske Donald Tusk i dag har.

Og den post er Lars Løkke Rasmussen ikke helt uinteresseret i, erkender han nu.

- Alt det der er ude af mine hænder. Jeg betragter det her møde, jeg har været til, som det sidste, og jeg kommer næppe til flere. Men det er klart, at hvis de pludselig synes, at de har brug for en pragmatisk, midaldrende, koldblodet og liberal skandinav, så kan de jo bare ringe, siger han og tilføjer:

- Men det forudser jeg ikke, at de gør.

Løkke: Vestager stadig Danmarks bud

Det Europæisk Råd er det sted, hvor EU’s 28 stats- og regeringschefer mødes og diskuterer politik. Formanden skal forsøge at finde en fælles linje blandt landenes positioner, og repræsenterer desuden EU på den internationale scene sammen med formanden for Kommissionen.

Det er en magtfuld post, og den indgår i den topjob-kabale, som for tiden er ved at blive lagt i EU.

Det var egentlig planen, at der skulle være blevet sat navne på posterne under det netop overståede topmøde. Men i nat valgte man at udskyde beslutningen til næste uge, da stats- og regeringscheferne ikke kunne blive enige.

Der er mange aspekter såsom køn, geografi og politisk tilhørsforhold, der skal tages stilling til, før posterne kan blive fordelt.

Og hvem der bliver den næste formand for Det Europæiske Råd afhænger i høj grad af, hvem der bliver formand for Europa-Kommissionen.

Her har Danmark ifølge Lars Løkke Rasmussen stadig et 'et stærkt bud', nemlig den liberale konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.

- Selvom det ser svært ud lige nu, og man kommer til at starte et helt andet sted, så skal man ikke dømme nogle muligheder ude, siger han med henvisning til, at der ikke var et flertal bag hverken Margrethe Vestager eller hendes to modkandidater, Manfred Weber eller Frans Timmermans.

Derfor valgte Donald Tusk, der står i spidsen for at få kabalen til at gå op, i nat at vaske tavlen ren og bede om nye navne.

Her fortæller rådsformand Donald Tusk, at det ikke lykkedes stats- og regeringscheferne at blive enige om topposterne.

- Det er absolut en dansk førsteprioritet at få det til at lykkes (at få valgt Margrethe Vestager, red.). Så er der ikke så meget mere at komme efter, siger Lars Løkke Rasmussen.

Hvordan kabalen går op, og om Lars Løkke Rasmussen bliver den næste rådsformand, bliver efter den nye plan afgjort søndag den 30. juni.

Statsministeren understreger dog, at han brugte topmødet til at sige farvel til sine europæiske kollegaer.

- Det er 18 år siden, at jeg kom her første gang som ret ung sundhedsminister, og jeg har sidde i rådet i sammenlagt seks år. Så det er en lille smule vemodigt, siger han.

Her er de fem EU-topposter, der skal genbesættes i år. (Foto: © Mads Rafte Hein)
Her er de fem EU-topposter, der skal genbesættes i år. (Foto: © GRAFIK: Mads Rafte Hein)