Der var hverken opbakning til Margrethe Vestager (R) eller hendes to modkandidater til posten som formand for Europa-Kommissionen, tyske Manfred Weber og hollandske Frans Timmermans, da EU’s stats- og regeringschefer i går mødtes til topmøde i Bruxelles.
Derfor har de 28 europæiske ledere valgt at udskyde beslutningen om, hvem der skal have EU’s topposter til søndag i næste uge.
Nu skal Donald Tusk, der er formand for Det Europæiske Råd, bruge de næste ti dage på at komme med forslag til nye kandidater, der vil kunne samle opbakning blandt både stats- og regeringscheferne og europaparlamentarikerne.
- Vi har brug for at vurdere hele landskabet, lød det fra Donald Tusk, der har til opgave at finde opbakning til en ny kandidat, efter topmødet.
Donald Tusk skal altså i gang med en ny runde af konsultationer. Og han starter med et blankt stykke papir, forklarer DR’s EU-korrespondent, Ole Ryborg.
- Han vil forsøge at komme med nye navne til alle de fem topposter, der er i spil.
Her giver Donald Tusk, formand for Det Europæiske Råd, status på de strandede topmøde-forhandlinger:
Toppost-drøm er ikke død
Ole Ryborg er overbevist om, at Donald Tusk nok skal få fyldt en masse nye navne på sit blanke stykke papir. Der er nemlig mange politikere rundt om i Europa, der er interesseret i et EU-topjob.
Et af de navne, der ofte dukker op, når snakken falder på den næste kommissionsformand, er franske Michel Barnier.
Han har godt nok ikke selv været stats- eller regeringschef, sådan som de seneste fire formænd har været.
Men Michel Barnier har både udenrigsminister og kommissær på cv'et, og i de seneste år har han været EU’s brexit-chefforhandler.
Tilsvarende er det heller ikke svært at komme i tanke om navne til de andre topposter, heriblandt posten som formand for Det Europæiske Råd, der også skal genbesættes i år.
Et af de navne, der tales om i Bruxelles, er Danmarks fungerende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V).
Det er dog ikke ensbetydende med, at Margrethe Vestager, Manfred Weber eller Frans Timmermans er spillet helt af banen af den grund.
For hvis det viser sig, at den næste navnerunde bliver lige så svær som den første, så kan det ikke udelukkes, at man vælger at vende tilbage til de gamle kandidater, forklarer DR's EU-korrespondent.
- Derfor er Vestagers drøm om en EU-toppost ikke død. Den ligger i respirator, siger Ole Ryborg og fortsætter:
- Og selv om Vestagers kandidatur ikke ser ud til at ende med jobbet som formand for Kommissionen, så har hendes kandidatur og tilstedeværelse alligevel banet vejen for, at hun med stor sandsynlighed ville kunne score et af de tungeste jobs i Europa-Kommissionen, hvis en ny dansk regering bestemmer sig for at genudnævne hende.
Her kan du se, hvorfor kommissionsformanden er så central i EU-systemet: