Regeringsledere giver op efter natteforhandlinger: Ingen afklaring om EU's topjob

EU's stats- og regeringschefer har valgt at udskyde beslutningen til næste uge.

Det er endnu uvist, hvem der skal stå i spidsen for EU i de kommende år.

Det står klart efter EU-topmødet i Bruxelles, der sluttede natten til fredag.

Her skulle EU's 28 stats- og regeringschefer efter planen have sat navn og ansigt på flere af de topposter, heriblandt formanden for Europa-Kommissionen, der skal genbesættes i år.

Men de kunne ikke nå til enighed, og derfor har de valgt at udskyde beslutningen til søndag den 30. juni.

Her er de fem EU-topposter, der skal genbesættes i år. (Foto: © Mads Rafte Hein)
Her er de fem EU-topposter, der skal genbesættes i år. (Foto: © GRAFIK: Mads Rafte Hein)

Der har især været fokus på posten som kommissionsformand, der er den mest indflydelsesrige i EU-systemet.

Det er stats- og regeringscheferne, der skal indstille en politiker til posten, mens Europa-Parlamentet efterfølgende skal godkende personen.

Her har den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (R), været i spil, sammen med blandt andet tyske Manfred Weber og hollandske Frans Timmermans.

Ifølge Donald Tusk, der er formand for Det Europæiske Råd, var der en "udførlig diskussion" om kandidaterne under torsdagens topmøde. Men der var "ikke flertal for en kandidat", tilføjer han.

- Rådet har besluttet, at vi skal have en samlet pakke, der reflekterer EU's mangfoldighed, sagde han på et pressemøde og tilføjede, at "det er for tidligt at sige" noget om bestemte kandidater eller poster - herunder den kristenkonservative Manfred Weber, som der har være stor modstand mod fra flere sider.

- Vi har brug for at vurdere hele landskabet, sagde han.

Juncker: Det er svært at erstatte mig

Det er Donald Tusk, der står i spidsen for at finde opbakning til en ny formand, og han vil fortsætte sine drøftelser med stats- og regeringscheferne samt Europa-Parlamentet frem mod den 30. juni.

Den nuværende formand for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, tror dog ikke, at det bliver lettere at få fordelt topposterne om halvanden uge.

- Men det skal gøres, understreger han og tilføjer:

- Jeg kan med en vis tilfredsstillelse, morskab og glæde konstatere, at det er svært at erstatte mig, siger Jean-Claude Juncker.

Her kan du se, hvorfor kommissionsformanden er så central i EU-systemet.

Merkel: Ingen opbakning til spitzenkandidater

Et af de store stridspunkter har været den omstridte spitzenkandidat-proces.

Det er en proces, som de europæiske partifamilier har indført, og tanken har været, at de hver især skulle stille med en spidskandidat til kommissionsformandsposten, som stats- og regeringscheferne skulle vælge ud fra.

Den har dog mødt stor modstand, heriblandt fra den franske præsident, Emmanuel Macron, og Danmarks fungerende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V).

Den tyske kansler, den kristenkonservative Angela Merkel, har dog bakket op om den - og om sin partifamilies kandidat, Manfred Weber.

Men efter topmødet erkender hun, at der ikke er opbakning til processen, som Margrethe Vestager også har være en del af, blandt stats- og regeringscheferne.

- Det accepterer jeg, siger hun.