En fredelig ”salgstale” for USA, som dog manglede visioner og svar på nogle af verdens helt store udfordringer.
Sådan lyder statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) anmeldelse af den tale, som den amerikanske præsident, Donald Trump, netop har holdt i den schweiziske alpeby Davos.
- Der var ikke så meget inspiration at hente, siger statsministeren, der overværede talen fra forreste række i konferencesalen.
Donald Trump brugte blandt andet talen til at understrege, at selvom hans mantra er ”Amerika først”, så betyder det ikke ”Amerika alene”.
USA har brug for omverdenen, ligesom omverdenen har brug for USA, understregede han. Og han inviterede samtidig alverdens investorer til USA, som for tiden oplever økonomisk fremgang.
- Det var en meget fredelig Donald Trump-tale, og godt for det. Men den var meget fokuseret på USA, og i virkeligheden var det en salgstale. ”Kom til USA, vi har lige sat skatten ned, vi har verdens bedste arbejdere”, hvilket er fint nok. Men der var ikke så meget i forhold til, hvordan vi griber fremtiden an – eksempelvis i forhold til ny teknologi og brugen af kunstig intelligens, siger Lars Løkke Rasmussen.
Trumps tilgang er forkert
Statsministeren har været i Davos i flere dage sammen med andre stats- og regeringschefer som den tyske kansler, Angela Merkel, Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Indiens premierminister, Narendra Modi.
Hvor Donald Trump står for en mere protektionistisk og nationalistisk økonomisk politik, så hylder mange af de andre deltagere omvendt frihandel og globalisering.
Og spørger man statsministeren, holder Donald Trumps købmandslogik i forhold til resten af verden ikke.
- Hver gang Donald Trump siger ”frihandel”, siger han også ”fair handel”. Det er ikke fordi, jeg synes, at handel skal være ”unfair handel”, men jeg ved ikke, hvad der gemmer sig bag det ord, siger statsministeren.
Donald Trump langede i sin tale ud efter det nuværende handelssystem, som ifølge præsidenten skader amerikanernes økonomiske interesser.
- Kun ved at insistere på handel, der er gensidig og fair, kan vi skabe et system, der fungerer. Ikke kun for USA men for alle nationer, sagde han.
Men ifølge Lars Løkke Rasmussen er det en forsimplet måde at anskue verden på.
- Donald Trumps tilgang er, at ”hvis jeg skal købe for en krone af dig, skal du også købe for præcis en krone af mig”. Men det er ikke den rigtige tilgang. Tager man de dansk-amerikanske forhold, så har vi overskud i forhold til handlen, men underskud på investeringerne. Og sådan vil det være forskelligt fra land til land, siger han.
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a5a6b2fc66187a411c8f28c7f
En uortodoks præsident
Statsministeren har mødt Donald Trump ved flere lejligheder, heriblandt i Det Hvide Hus, og han oplevede i dag en præsident, der var mere afdæmpet end normalt.
- Jeg tror, at han havde et personligt behov for at vise, at han også er til det internationale. Det var en Donald Trump, der havde brug for at få lidt mere respekt i det internationale samfund, siger statsministeren.
Hans grundsyn på præsidenten har dog ikke ændret sig.
- Jeg har ikke ligget søvnløs over Donald Trump, og jeg har fra dag ét af sagt, at man skal passe på med kun at dømme ham ud fra tweets, men fra handlinger. Han er en uortodoks præsident, men der er mange omkring ham, og USA er meget andet end ham, siger statsministeren.
En tale til amerikanerne
DR's USA-korrespondent, Steffen Kretz, fulgte også med i talen, og ifølge ham var der tale om en klassisk, bombastisk Trump-tale, der i høj grad var rettet mod vælgerne hjemme i USA.
- Budskabet var i tråd med Trumps tidligere skarpe udmeldinger på handelsområder og løfter om at prioritere amerikanske interesser over frihandel. Men han var mere afdæmpet ved at understrege, at USA stadig ønsker fri handel, men at det skal være på fair betingelser, siger Steffen Kretz og fortsætter:
- Så det var på mange måder en tale, som ikke passer ind i Davos-tankegangen, hvor frihandel ses som nøglen til fremgang og rigdom. Trump talte om, at netop den elite, som var til stede - både den politiske og den forretningsmæssige verdenselite - har et ansvar over for de arbejdere, som deres magt og rigdom er bygget på, siger DR-korrespondenten.