Er det i orden at lægge en ekstraafgift på udenlandske vaskemaskiner, der bliver sat til salg i USA?
Og er de internationale handelsaftaler skadelige for de amerikanske virksomheder og med til at sende arbejdspladser til lande som Kina, Japan og Mexico?
Oh yes, mener den amerikanske præsident, Donald Trump, som i dag skal tale til verdens økonomiske magtelite i den schweiziske alpeby Davos.
Det er dog langt fra alle ved World Economic Forum's årlige topmøde, der er enige med præsidenten i det. Derfor er der lagt op til et sammenstød mellem to vidt forskellige syn på den globale økonomi.
- Topmødet i Davos er et mødested for folk, der grundlæggende bakker op om globalisering og frihandel. Donald Trump står omvendt for en meget nationalistisk dagsorden. Han giver eksempelvis ikke meget for internationale handelsaftaler, og han mener, at USA har måttet betale en alt for høj pris for at være med til at fremme det internationale samarbejde, forklarer Morten Ougaard, der er dr.phil og professor i global økonomi og ledelse ved CBS.
Donald Trumps mantra har siden præsidentvalget været ”America First” – ”Amerika Først” – og den tilgang til det internationale samarbejde har gennemsyret hans politik siden da.
- Hvor europæerne og inderne eksempelvis mener, at der er brug for fælles spilleregler, når det kommer til det internationale samarbejde, så har Donald Trump sagt, at han er ligeglad med alle andre. Han vil kun lave internationale aftaler, som er gode for amerikanerne og det amerikanske erhvervsliv, siger Morten Ougaard.
Merkel advarer mod protektionisme
Donald Trump har aldrig været bleg for at udtale sig kritisk om både globalising og international handel.
- Globalisering har givet de internationale bidragsydere mange fordele. Men det er politikkernes job at repræsentere folket, og at sætte de amerikanske arbejdere forrest, udtalte præsidenten før valget i 2016 til modebladet Cosmopolitan.
Dengang lovede han samtidig, at han aldrig ville underskrive en handelsaftale, der begrænser USA’s frihed.
- Jeg er i den grad tilhænger af handel. Men jeg ønsker handelsaftaler for vores land, der skaber flere job og højere lønninger for de amerikanske arbejdere, sagde Donald Trump til den amerikanske radiostation National Public Radio før samme valg.
Donald Trump skal først holde sin tale i dag klokken 14.00. Men da den tyske kansler, Angela Merkel, talte tidligere på ugen, fastslog hun, at den form for økonomiske protektionisme ikke er svaret på verdens udfordringer.
- At lukke resten af verden ude og isolere sig selv er ikke vejen mod en god fremtid, sagde hun.
En lignende advarsel kom fra den franske præsident, Emmanuel Macron. Og Indiens premierminister, Narendra Modi, kom også med en løftet pegefinger over for de kræfter i verden, der ønsker ”at bremse globaliseringen”.
- Et eksempel er nye toldmure, sagde han.
Trump kan overraske
Og netop den kommentar rammer Donald Trump, som tidligere på ugen valgte at indføre en ny importafgift på udenlandske solceller og vaskemaskiner.
Ifølge præsidenten selv sker det for at beskytte amerikanske virksomheder fra udenlandsk konkurrence. Men beslutningen blev mødt med stor kritik fra både Kina og Sydkorea, som eksporterer vaskemaskiner og solceller til USA.
Donald Trump er dog ikke den eneste præsident, som har indført ekstra afgifter på udenlandske varer. George W. Bush lagde eksempelvis afgifter på tøj fra Kina i 2005, mens Barack Obama lavede et indgreb mod kinesiske dæk i 2009.
Og selvom Donald Trump fortsat værner om sin ’America First’-dagsorden, så har man i den seneste tid også hørt andre toner fra Det Hvide Hus, påpeger Morten Ougaard.
Derfor er det slet ikke sikkert, at sammenstødet mellem Donald Trump og resten af Davos-eliten bliver så stort, som først var forventet.
- USA’s finansminister har netop sagt, at ”America First” ikke betyder, at USA skal stå alene. Den udtalelse er blevet tolket som en opblødning fra amerikansk side og en åbning for at samarbejde med andre, siger Morten Ougaard.
Derudover står Donald Trump ikke alene med sin grundlæggende kritik af globaliseringen, mener CBS-professoren.
- I Europa har både højre- og venstrefløjen kritiseret den form for globalisering, som i høj grad har gavnet de store, internationale virksomheder på bekostning af almindelige mennesker. Emmanuel Macron mener ligesom Donald Trump, at frugterne af vækst og globaliseringen skal fordeles mere ligeligt, siger Morten Ougaard og fortsætter:
- Forskellen er bare, at Donald Trump lægger vægt på, at det er i USA, det skal ske.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5a671333a11f9f0368352d80