Økonomer spændte før Trump-tale: Det holder de øje med

Danske bankøkonomer vil lytte nøje efter, når præsident Trump holder tale ved økonomisk topmøde.

I dag kl. 14 taler præsident Trump på elitetopmødet i Davos. Danske bankøkonomer ser med. (Foto: © Laurent GILLIERON, Scanpix)

Der bliver spidset ører, når USA's præsident Donald Trump i dag ved 14-tiden dansk tid indtager talerstolen ved det årlige elitetopmøde i schweiziske Davos.

Især valutaspekulanter, aktiemæglere og danske bankøkonomer vil sidde klar foran fladskærms-TV`et i arbejdstiden:

- Det er helt sikkert noget, vi sidder og holder øje med i dag, fordi det har potentiale til at rykke rigtig meget, siger Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank.

Også hos Nordea er cheføkonom Helge Pedersen klar:

- Forventningerne til ham er ikke alt for høje på grund af America First politikken.

Det er flere ting, de to vil lytte efter.

For det første om Trump kommenterer på den amerikanske dollar, som er styrtdykket det senest år og netop droppet under seks kroner for første gang meget længe:

- Alle vil lytte efter, om han siger noget om dollarkursen. Det er noget, der er kommet ind de sidste par dage, fordi det er blevet debatteret på højeste niveau, siger Sydbanks cheføkonom.

Hos Nordea forventer Helge Pedersen også, at dollarkursfaldet vil blive et emne i talen:

- Han vil nok sige, at den svækkede dollar er lige, hvad han har ønsket sig, fordi den kommer til at styrke de amerikanske virksomheders globale konkurrenceevne.

Handelspolitik ”first”

Det afgørende spørgsmål i Trumps tale bliver dog - ifølge de to bankøkonomer - hvad han kommer til at sige om USA's handelspolitik. For nylig indførte USA ekstra told på vaskemaskiner og solceller fra Kina:

- Det er signalpolitik, der vil noget før et topmøde. Så det er svært at forestille sig, at han ikke vil fortsætte med at fremhæve det, siger Helge Pedersen.

Og frygten hos Sydbank er, at Trump har mere protektionisme i posen - af større kaliber:

- Kommer han med noget, der er meget større i den tale her, så vil det blive set som noget meget farligt i forhold til den globale økonomi, siger Jacob Graven og tilføjer:

- Sker det ikke, tror jeg, at man på den finansielle markeder vil sige – nå ja, vi har hørt det før, men så farligt er det nok ikke.

Klimapolitik vigtig

Hos Nordea vil Helge Pedersen også holde et vågent øje med, hvad der evt. kommer af meldinger fra Trump om USA's klimapolitiske planer.

Amerikanske virksomheder bliver ikke længere underlagt de samme udledningskrav, fordi man nu ikke skal nedbringe sine CO2-udledninger.

- Det betyder, at amerikanske virksomheder får en større palette af energi at vælge imellem. Hvilket også kommer til at give de amerikanske virksomheder en konkurrenceevnefordel ift de europæiske, forklarer Helge Pedersen.

Tager det roligt

Alle skrækscenarier til trods tror de to økonomer dog, at markederne allerede har luret Trumps tale. Det er nemlig en kendt sag, at den amerikanske præsident går ind for America First, lyder det fra Helge Pedersen:

- Det er jo bare et møde i Davos. Jeg tror, at markederne er indstillet på, at Trump vil tale for sin America First politik. Han vil fremhæve, hvilke gode resultater som han har skabt for USA og hvor mange job, der er blevet skabt.

Også Sydbank og Jacob Graven tager det foreløbig roligt:

- Mit bedste gæt er, at det i dag ikke bliver nogen stor begivenhed efterfølgende på markederne.

Men – tilføjer han:

- Det er bestemt usikkert.