For USA's nye præsident, Donald Trump, er målet kort og godt at få skabt fred i Mellemøsten.
Hvordan det så sker, er underordnet for ham, og han er klar til at tage utraditionelle metoder i brug for at nå i mål med det.
Det fortæller DR's USA-korrespondent, Johannes Langkilde, efter at Donald Trump i dag holdt pressemøde med sin israelske kollega, premierminister Benjamin Netanyahu.
Her fastslog den amerikanske præsident, at der er brug for at få løst konflikten mellem israelerne og palæstinenserne. Men det behøver ikke nødvendigvis at være med en såkaldt tostatsløsning, hvor begge parter får deres egen stat, som ellers har været USA's officielle Israel-Palæstina-politik i årtier.
- For Donald Trump er målet at få fred i Mellemøsten, og løsningen er sådan set underordnet for ham. Nu siger han, at en tostatsløsning ikke er bidende nødvendig, og at han er villig til at afvige fra den kurs, som hans forgængere ellers har haft, siger Johannes Langkilde og understreger, at det i sig selv ikke er overraskende.
Som en forhandling
Donald Trump har nemlig hele tiden sagt, at han vil gribe de politiske problemstillinger anderledes og utraditionelt an, og det viser han med denne melding, siger Johannes Langkilde.
- Han ser forhandlingerne om fred i Mellemøsten som enhver anden forhandling, han har været i som forretningsmand. Det så man også under pressemødet, hvor han bad den israelske premierminister om at holde lidt igen med de israelske bosættelser. Det virkede nærmest som om, at han forhandlede for åben skærm, siger DR’s USA-korrespondent.
Det fik han dog ikke Benjamin Netanyahu til at give tilsagn om under pressemødet.
Men det virkede som om, at den israelske premierminister var med på Donald Trumps nye forhandlingslinje, siger Johannes Langkilde. Og Benjamin Netanyahu nævnte selv Donald Trumps bog ”The Art of the Deal”, som netop handler om, hvordan man lander en god aftale.
- Derfor bliver det spændende at se, om Donald Trumps utraditionelle tilgang vil skabe fremskridt i forhold til konflikten i Mellemøsten, siger Johannes Langkilde.
Uprøvet chefforhandler
Det var første gang, at Donald Trump mødte Benjamin Netanyahu, efter at han i januar blev taget i ed som USA’s præsident.
Men ifølge de to ledere går deres personlige venskab mange år tilbage, og tonen mellem de to under pressemødet var da også ”meget varm”, fortæller Johannes Langkilde.
Det har dog været småt med politiske tilbagemeldinger efter pressemødet. Og i de politiske kredse forholder man sig meget afventende over for Donald Trumps mellemøstpolitik.
- Donald Trump har udnævnt sin svigersøn Jared Kushner, der er ortodoks jøde, til at være chefforhandler på dette område. Han er et ubeskrevet blad uden nogen diplomatisk erfaring, så man er afventende skeptisk i forhold til, hvad Jared Kushner og Donald Trump kan udrette, siger Johannes Langkilde.