35 russiske diplomater bliver inden for de næste 72 timer udvist af USA. Sådan lyder det torsdag fra den amerikanske præsident, Barack Obama.
Udvisningerne kommer som "respons på den russiske regerings aggressive chikane af amerikanske embedsmænd og cyberangreb rettet mod den amerikanske valgkamp", oplyser præsidenten ifølge Reuters.
- Det er ualmindeligt bombastisk, det som præsident Obama nu gør, og det er også ganske uventet, siger DR's USA-korrespondent, Johannes Langkilde.
- Der var mange, der gik og ventede på, at Obama-administrationen ville komme med et svar på den hacking, som man mener, at Rusland har stået for i forbindelse med valget i USA. Nu kommer der så et meget, meget omfattende svar, siger han og fortsætter:
- Jeg kan ikke huske, at man tidligere har udvist så mange diplomater fra Rusland.
Kommer i Obamas 11. time
Barack Obama har kun en måned tilbage i præsidentembedet, inden Det Hvide Hus overdrages til efterfølgeren, den republikanske Donald Trump.
Trump har op til Obamas udmelding omvendt sagt, at han ikke deler præsidentens syn på behovet for at indføre sanktioner mod Rusland, skriver BBC.
- Det her er et signal fra præsident Obamas 11. time, fordi han forlader Det Hvide Hus, siger Johannes Langkilde og fortsætter:
- Når Trump bliver præsident, kan han omstøde beslutningen, men det vil i givet fald være en meget markant beslutning og også en beslutning, der ikke er dækning for langt ind i hans eget parti. Her er der mange, som mener, at udvisningen er helt på sin plads. Det efterlader den kommende præsident Trump i noget af en kattepine.
Ikke desto mindre vil det stadig være en sag, som Donald Trump arver som præsident, mener Johannes Langkilde.
- Nu handler det ikke om, hvordan Trump vil håndtere Rusland. Nu handler det om, hvordan Trump vil håndtere det svar, USA nu har sendt til Rusland. Vel og mærke et meget alvorligt svar, siger han.
Markerer nyt lavpunkt i forholdet
Forholdet er i forvejen meget betændt mellem USA og Rusland.
Ifølge USA-korrespondenten er det ikke kun Obama og Demokraterne, der har ønsket at sende et signal til Rusland.
Også langt ind i det republikanske parti og i de forskellige sikkerhedsudvalg i Senatet og Repræsentanternes Hus er der opbakning til beslutningen, fortæller Johannes Langkilde.
Sanktionerne er ifølge USA-korrespondenten endnu et skår i det i forvejen anstrengte forhold landende imellem.
- På den måde markerer det her træk fra præsident Obama endnu et nyt lavpunkt i forholdet mellem Rusland og USA. Et forhold, som i forvejen er meget dårligt, siger han.