Den britiske regering lægger op til en hård kurs overfor indvandrere fra EU, når Storbritannien har forladt unionen.
Det viser et dokument fra det britiske indenrigsministerium, som er blevet lækket til avisen The Guardian.
- Det er første gang, vi får et indblik i, hvilke regler der kommer til at gælde på det her meget følsomme område, siger DR Nyheders Storbritannien-korrespondent, Kim Bildsøe Lassen.
Storbritannien først
Det 82 sider lange dokument er et forslag, som endnu mangler at blive godkendt af premierminister Theresa May og hendes topministre.
Men papirerne giver en klar ide om, hvordan regeringen vil opfylde løftet om at "tage kontrollen tilbage", når det gælder indvandring, skriver The Guardian.
Indenrigsministeriet foreslår blandt andet, at det skal være slut arbejdskraftens frie bevægelighed fra dag et, når briterne forlader EU.
Lavtuddannede EU-borgere skal ifølge forslaget kun kunne få opholdstilladelse i Storbritannien i maksimalt to år. Højtuddannede får til gengæld lov til at arbejde i landet i op til fire år.
Hele dokumentet er gennemsyret af en tanke om, at indvandring skal være til gavn for Storbritannien som helhed, forklarer Kim Bildsøe Lassen:
- Det er meget tydeligt i det her dokument, at man først og fremmest skal tage hensyn til briterne. Det er Britain First - Storbritannien først - som der står.
Hovedpunkter i forslaget
- •
Indvandring fra EU skal begrænses ved at give præference til briter på arbejdsmarkedet.
- •
Lavtuddannede skal højest kunne få ophold i to år. Højtuddannede kan få arbejdstilladelse i op til fire år.
- •
EU's regler om familiesammenføring skal afvikles, så det fremover kun er nære familiemedlemmer, som kan komme til Storbritannien.
- •
Hvis en EU-borger ønsker at få en ægtefælle fra land udenfor EU til Storbritannien, skal ansøgeren opfylde et indtægtskrav.
- •
EU-borgere skal fremover fremvise pas for at komme ind i Storbritannien. Hvis man ønsker at blive i landet i længere tid (over tre-seks måneder), skal man ansøge om en biometrisk opholdstilladelse.
Sprængfarligt emne
EU-borgeres rettigheder i Storbritannien efter Brexit er et af de mest sprængfarlige emner i skilsmisseforhandlingerne mellem briterne og EU.
Arbejdere fra Østeuropa var et afgørende tema i den valgkamp, som endte med, at et flertal af briterne stemte for at forlade EU. På en baggrund ventes det lækkede dokument at blive mødt med applaus fra den hårde kerne på Brexit-fløjen i premierminister Theresa Mays konservative parti, skriver The Guardian.
EU-Kommissionen har tidligere sagt, at uden fri bevægelighed for EU-borgere, så er det udelukket, at Storbritannien kan forblive en del af det indre marked og toldunionen.