Kvinder, der flygter fra Syrien og Irak bliver ofte udsat for overgreb og seksuel chikane under deres flugt - også når de bevæger sig gennem Europa.
Det viser en ny rapport fra Amnesty International.
Særligt kvinder, der tog flugten gennem Europa alene eller kun ledsaget af deres børn, følte sig ifølge Amnestys rapport truet under rejsen.
Det er langt fra usædvanligt, at kvinder, der er på flugt, bliver udsat for seksuel chikane eller overgreb, fordi de er bange for at sige fra. Det fortæller Ala Elczewska, som er psykolog for traumatiserede flygtninge på rehabiliteringscenteret Dignity i København.
- Under flugten er det et spørgsmål om liv og død. Hvad sker der med mig, hvis jeg siger fra? Hvad sker der med mig, hvis jeg kæmper imod det? Jeg kan jo miste livet, siger hun til DR Nyheder.
I næsten alle lande
Amnesty International har i rapporten interviewet 40 syriske og irakiske kvinder, der har rejst gennem Europa gennem Tyrkiet, Grækenland og andre Balkan-lande til Tyskland og Norge.
De følte sig især udsatte, truede og utrygge i lejre og transitområder i Ungarn, Grækenland og Kroatien. De interviewede kvinder fortæller om konstant frygt for seksuelle overgreb og vold.
En stor del af interviewede oplevede desuden, at blive presset til sex af enten smuglere, sikkerhedspersonale eller andre flygtninge i næsten alle de lande, de passerede på deres flugt.
Også børnene rammes
Især det, at sikkerhedspersonale forgriber sig på kvinderne, er problematisk, mener Ala Elczewska.
- Og det gør det ekstra farligt og ekstra uetisk. At de ikke beskytter de mennesker, de har fået til opgave at beskytte, men i stedet angriber dem.
Og det går ikke kun ud over kvinderne. Især børn, som har været vidne til overgreb, får varige mén, siger hun.
- Børnene bliver også forulempet og overgrebet, ved at være vidne til, at deres forældre ikke har kontrol og ikke kan beskytte dem, siger hun.
Trygge og lovlige flugtruter
Den bedste måde at forhindre overgrebene er, at de europæiske myndigheder tillader trygge og lovlige flugtruter. Det siger Tirana Hassan, der leder afdelingen for krisehåndtering i Amnesty International.
- Ingen burde rejse af disse farlige ruter til at starte med. For de her mennesker, som ikke har noget andet valg, er det totalt uacceptabelt, at de på deres rejse gennem Europa bliver udsat for yderligere ydmygelse og usikkerhed, siger hun ifølge Ritzau.
- Hvis denne humanitære krise var sket et andet sted i verden, ville vi have forventet særlige statslige indgreb for at beskytte de flygtninge, som er mest i fare for at blive misbrugt - deriblandt kvinder, som rejse alene eller sammen med børn.
Yderligere skridt er nødvendige
Selvom flere regeringer er begyndt at tage skridt, der kan sikre de mest sårbare flygtninge mod overgreb, så er der langt vej hjem, mener Tirana Hassan.
- Man må tage yderligere skridt for at sikre, at kvindelige flygtninge, især de mest udsatte, bliver identificeret, og at der bliver bliver sat særlige processer og services i gang for at sikre, at deres grundlæggende rettigheder og sikkerhed bliver beskyttet, siger hun.
Ifølge Den Internationale Organisation for Migration (IOM) ankom der i løbet af 2015 over en million flygtninge til Europa over Middelhavet.
I 2016 er der indtil videre ankommet knap 24.000 via søvejen til Europa.