Qatar er klar til at lytte til bekymringerne fra Saudi-Arabien og de øvrige golfstater, der har boykottet landet.
Det oplyser Kuwaits udenrigsminister, der mægler i striden, til det nationale Kuna-nyhedsbureau.
- Qatarerne er villige til at finde en løsning på det aktuelle dilemma, siger udenrigsminister Sabah Al Khalid Al Sabah.
Det er snart en uge siden, at Saudi-Arabien, Bahrain og De forenende Arabiske Emirater kappede de diplomatiske forbindelser til den lille golfstat, der på grund af store naturgas-forekomster er verdens rigeste land målt per indbygger. Også Egypten, Libyen, Yemen og Maldiverne deltager i boykotten.
Men ifølge Martin Hvidt, der er lektor ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet, er der gode muligheder for, at Kuwait, der ikke deltager i boykotten, får parterne frem til en løsning.
- Qatar kan ikke i længden leve med en så massiv boykot. Jeg tror, at de bliver nødt til at give sig, siger Martin Hvidt.
Skal afholde fodbold-VM
Irans nationale flyselskab meddelte i dag ifølge Ritzau, at man sender fem fly med mad til Qatar, men det er kun en symbolsk handling. De rige Qatar-indbyggere kommer ikke til at sulte. Årsagen til, at Qatar må give sig i konflikten, ligger ifølge Martin Hvidt i år 2022, hvor Qatar skal afholde fodbold-VM.
- Qatar har sat alt på et bræt for at få fodbold-VM, og det er utænkeligt at gennemføre, hvis nabolandene boykotter. Publikum skal flyve igennem golfstaternes luftrum og bruge lufthavne eksempelvis i Dubai, og en væsentligt del af tilskuerne skal bo i Bahrain, ligesom der skal bygges en lavbro mellem de to stater, forklarer Martin Hvidt.
- En boykot vil så berettiget tvivl hos Fifa, om Qatar nu også er i stand til at gennemføre arrangementet, siger han.
Landene bag boykotten har indført transportforbud til Qatar, hjemkaldt egne statsborgere samt givet borgere fra Qatar 14 dage til at rejse hjem.
Amnesty: Brutal effekt
Amnesty International fordømmer boykotten og skriver i en pressemeddelelse, at staterne "leger" med tusinder af borgeres liv.
- Disse drastiske tiltag har en brutal effekt ved at splitte børn fra deres forældre og mænd fra deres koner. Folk fra hele regionen - ikke kun fra Qatar, men også fra de stater, der indfører restriktionerne - risikerer at miste deres job eller få deres uddannelse afbrudt. Alle de stater, der er involveret i denne disputs må sikre, at deres handlinger ikke fører til krænkelser af menneskerettighederne, siger James Lynch, vicedirektør for Amnesty Internationals globale program.
Årsagen til boykotten er kompleks. På et tidspunkt frygtede Qatars tidligere emir at blive annekteret af Saudi-Arabien, og han indledte en ny mere udadvendt retning for landet, hvor man blandt andet oprettede tv-stationen Al-Jazeera og indledte nye venskaber. Men nu er Qatars støtte til Iran og islamistiske grupper som Al Nusra-fronten og Det Muslimske Broderskab blevet for meget.
- Qatar har for længe trådt de andre monarkier over tæerne, og nu bliver de nødt til at rulle lidt tilbage, siger Martin Hvidt.