Kroatien efter 11.000 flygtninge på to døgn: Bliv væk

Kroatien har indstillet trafikken på veje nær grænseovergange. Landet har ikke kapacitet til flere flygtninge.

  • Mænd, kvinder og børn brød i går i gennem politiets barrikader for at komme hen til toget mod Slovenien i grænsebyen Torvanik. (Foto: © Str, Scanpix)
  • Flygtninge og migranter venter på at komme videre til et registreringscenter i Kroatien. De fleste vil dog videre til Slovenien og undgå at skulle søge asyl. (Foto: © ANTONIO BAT, Scanpix)
  • Flygtninge og migranter i vinduerne i et tog på stationen i den slovenske grænseby Dobova. Men slovensk politi sender dem tilbage til Kroatien, siger de. (Foto: © JURE MAKOVEC, Scanpix)
1 / 3

Flygtningesituationen i Kroatien er på under to døgn blevet så kaotisk, at landet allerede siger stop.

Over 11.000 mennesker er ifølge internationale medier kommet til landet siden onsdag, og nu er syv af otte grænseovergange til Serbien lukket.

Står det til myndighederne, kommer der ikke flere flygtninge ind.

- Lad være med at komme her mere. Bliv i flygtningelejre i Serbien eller Makedonien, lyder det fra landets indenrigsminister, Ranko Ostojic, ifølge Sky News.

- Det her er ikke vejen til Europa. Der er ikke nogen busser, som tager jer dertil. Det passer ikke, siger indenrigsministeren.

Myndighederne har yderligere lukket af for al trafik på de veje, der fører til grænseovergangene.

Desperate for at komme videre til Slovenien

Kroatiens premierminister, Zoran Milanović, sagde allerede i går, at man ville lukke grænsen, hvis der kom flere end 8.000 flygtninge og migranter på et døgn.

De sidste 24 timer har der været kaotiske scener på togstationen i den kroatisk grænseby Torvanik, hvor hundredvis af desperate flygtninge kravler ind gennem vinduerne i togvognene for at komme om bord på tog, der kører til Slovenien.

Nabolandet er nemlig modsat Kroatien en del af Schengen og har dermed åbne grænser. Men slovensk politi har sagt, at man vil sende flygtninge og migranter tilbage til Kroatien, når de krydser grænsen.

Allerede i går blev et tog med 300 passagerer stoppet af slovenske betjente.

- Under en regelmæssig grænsekontrol på toget fandt vi, at 150 ud af 300 ikke havde ret til at komme ind i Slovenien, siger en talsperson fra politiet til BBC.

Disse flygtninge og migranter bliver hurtigst muligt transporteret tilbage til Kroatiens hovedstad, Zagreb.

Kun få frivillige ved grænseby

Kroatiens premierminister Milanović har understreget, at landet ikke har de rette ressourcer til at stoppe de mange tusinde, som nu forsøger at komme videre mod Slovenien i håb om at ende i vesteuropæiske lande som Tyskland og Sverige.

Ej heller har de kroatisk myndigheder udstationeret folk til at tage sig af de mange nyankomne på flugt fra krig og fattigdom.

Mange hundrede er kørt til registreringscentre og asylcentre nær hovedstaden Zagreb, men der er ikke nok busser til alle, og ifølge BBC betyder det, at gaderne i grænseområdet er fulde af flygtninge og migranter.

Ved grænsebyen Torvanik har mange flygtninge og migranter måttet sove under åben himmel.

Og ifølge organisationen Human Rights Watch er der ingen nødhjælpsorganisationer til stede ved grænseområdet, som kan hjælpe de mange mennesker med at få noget at spise og drikke.

- En af de to frivillige, der er i Torvanik, spørger: 'Hvor er medmenneskeligheden?. Det er kaos her. Eneste hjælp er to frivillige, skriver Peter Bouckaert, en af lederne i organisationen, på Twitter.

https://twitter.com/bouckap/status/644734768593141760

Kroatien er blevet flygtningene og migranternes nye foretrukne transitland på vej mod Vesteuropa, efter at Ungarn lukkede sine grænser til Serbien og har bygget et 175 km langt pigtrådshegn for at holde flygtningene ude.

Landet planlægger også at bygge et hegn til den rumænske grænse, og ifølge Reuters siger den ungarnske premierminister her til morgen, at man også agter at bygge et hegn ved grænsen til Kroatien.

22. september mødes EU-landenes indenrigsministre til krisemøde i Bruxelles, hvor de skal forsøge at nå til enighed om at fordele 120.000 flygtninge, der befinder sig i Grækenland, Italien og Ungarn, imellem EU-landene. Noget der hidtil ikke er lykkes. Dagen efter mødes så stats- og regeringscheferne til et hasteindkaldt møde i EU.

Danmark står på grund af retsforbeholdet uden for en sådan kvotefordeling, men statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde i går, at Danmark frivilligt vil tage imod 1.000 ny kvoteflygtninge.