Forskere: EU-værktøj der kan afhjælpe flygtningepres bruges ikke

Forskere undrer sig over, at et direktiv, der kunne løse en del af flygtningekrisen, ikke bliver taget i brug.

De seneste dage har mange flygtninge og migranter søgt til grænseovergangen ved den kroatiske by Tovarnik. (Foto: © Str, Scanpix)

Asylsystemet i EU presses af hundredtusindvis af flygtninge og migranter, der søger mod Europa fra blandt andet Syrien, og derfor undrer flere jurister sig over, at EU-Kommissionen ikke bruger et direktiv, der blev vedtaget i 2001.

Værktøjet giver EU-landene mulighed for at indføre midlertidigt ophold til en bestemt gruppe uden asylbehandling, for eksempel syrere, skriver Information.

En række jurister mener, at direktivet burde aktiveres for at løse den akutte flygtningekrise.

Vil give discountbeskyttelse

EU diskuterer i øjeblikket fordelingen af 160.000 flygtninge i de sydeuropæiske lande, men direktivet er ikke blevet nævnt med et ord. Heller ikke da kommissionsformand Jean-Claude Juncker for nylig præsenterede sit forslag til en løsning på situationen.

- Det er lidt mærkeligt, at man ikke tager direktivet i brug, siger Jens Vedsted-Hansen, juraprofessor ved Aarhus Universitet, til avisen.

- Det vil frigøre ressourcer i landene. Hvis man mener, at systemerne er ved at sande til, så de ikke engang kan behandle ansøgningerne, kan man jo give dem sådan en discountbeskyttelse. Det er ikke luksuriøst, men det er en mulighed, siger han.

Skal imødekomme "massetilstrømning"

De flygtninge, der opnår midlertidigt ophold, vil i mellemtiden få sat deres asylansøgning i bero, hvilket vil kunne aflaste asylsystemerne i for eksempel Italien, Grækenland og Ungarn.

Direktivet blev vedtaget i 2001 for at imødekomme tilfælde af "massetilstrømning" af flygtninge, og Jens Vedsted-Hansen står ikke alene med sin undren.

Louise Halleskov Storgaard, postdoc ved Aarhus Universitet og ekspert i EU-ret, samt Jesper Lindholm, adjunkt ved Aalborg Universitet og tidligere ansat ved FN's Flygtningehøjkommissariat, ser også den akutte situation som en oplagt mulighed for at aktivere direktivet.

Jean-Claude Junckers presseafdeling oplyser, at direktivet ikke er blevet aktiveret, fordi det er skabt til at håndtere en helt specifik situation, som endnu ikke er opstået.

/ritzau/