Ungarns lukkede grænser har nu for alvor sendt tusindvis af flygtninge og migranter videre mod Kroatien, der er blevet den nye vej ind i EU.
I løbet af i går og i nat er omkring 5.000 mennesker kommet til landet i håb om at kunne rejse videre til Slovenien for derefter at søge asyl i drømmedestinationerne i Vesteuropa, oplyser Røde Kors.
- De kommer i store busser og taxier og stopper ved den serbiske side af grænsen. Så begiver de sig igennem store majsmarker, fordi de ikke vil forbi de officielle registreringer.
Det fortæller DR Nyheders reporter Lasse Engelbrecht, som befinder sig i den kroatiske grænseby Torvanik.
Kroatien bliver nu benyttet som gennemgangsland på linje med Ungarn, hvor mere end 100.000 nåede igennem, inden grænsen lukkede.
Bliver registreret i Kroatien
Men ingen af de flygtninge og migranter, som DR Nyheders reporter ved Kroatiens grænse har talt med i løbet af det seneste døgn, ønsker at blive i landet og søge asyl.
Derfor vil de for alt i verden undgå at blive registreret, da de ifølge EU's regler så skal have deres sag behandlet i Kroatien.
- De vil til Østrig, Tyskland og de skandinaviske lande – primært Sverige. Dermed er der ikke den store forskel på de her og de andre flygtninge, vi har hørt om i flygtningekrisen, forklarer Lasse Engelbrecht.
- Men i markerne bliver de taget af politiet og kørt til registreringscentre lidt uden for byen. Og vi ved, at de flygtninge, der er blevet taget i nat, er kørt i et tog til hovedstaden Zagreb, hvor de skal ind på nogle nye registreringsstationer, fortæller han.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:55f952a16187a40e880f5f86
Går efter pænere flygtningery
Efter det i går kom til sammenstød mellem vrede og desperate flygtninge, der forsøgte at bryde igennem Ungarns lukkede grænsehegn, og kampklædte ungarske betjente, har Kroatiens regering været ude og tale for en helt anden og mere imødekommende linje over for menneskene på flugt.
Kroatiens premierminister lægger afstand til Ungarn og ønsker en helt anden linje. Regeringen ønsker et andet flygtninge-renomé, forklarer Lasse Engelbrecht. Omend landet ikke umiddelbart ønsker at huse de mange tusinde folk på flugt.
I den kroatiske befolkning er der en stemning af, at man gerne vil lade flygtningene gå gennem landet - så længe de er hurtigt videre til nabolandet Slovenien, forklarer Lasse Engelbrecht.
De næste dage vil dog vise, om de mange flygtninge overhovedet lykkes med at bevæge sig over Sloveniens grænse og videre mod Østrig. For på Balkan tegner der sig nu en kamp om, hvem der faktisk skal tage flygtningene.
- Slovenien vil også overholde Schengen-aftalen og registrere flygtningene, hvilket vil betyde, at de vil blive sendt tilbage til Kroatien. Og Ungarn vil sende alle flygtningene tilbage til Serbien, hvor de kommer fra. Men Serbien vil ikke have flygtningene, siger Lasse Engelbrecht.
Ungarn har allerede planer om også at bygge et grænsehegn visse steder ved grænsen til Kroatien for at forhindre, at flygtninge og migranter kommer tilbage ind i Ungarn. Derudover vil Ungarn bygge hegn ved grænsen til Rumænien.