Den politiske situation spidser til i det urohærgede Venezuela, hvor der længe har været demonstrationer mod præsident Nicolas Maduro.
Nu vil han nedsætte en ny folkekongres, der kan omskrive forfatningen.
- Ved at bruge min forfatningsmæssige præsidentielle magt vil jeg indkalde folket til en nationalforsamling, sagde præsidenten i går under 1. maj-festlighederne.
Umiddelbart lyder det fornemt, at præsidenten vil lade folket lave en ny forfatning, fortæller DR's korrespondent i Sydamerika, Kristian Almblad. Men i virkeligheden handler det om at samle magten omkring sig.
- Maduro har det store problem, at han har et parlament, hvor han har flertallet imod sig. Ved at lave den her nye folkeforsamling, som i virkeligheden er et nyt parlament, så prøver han at køre magten over til sig selv, siger han og fortsætter:
- For det, Maduro siger, er, at kun cirka halvdelen af den her nye folkesamling vil være på valg, mens resten af medlemmerne vil være nogen, han udpeger. Så det er altså et forsøg på at beholde magten.
Andet forsøg
Det politiske landskab i Venezuela er delt mellem det socialistiske regeringsparti med Maduro - som er arvtager til den afdøde Hugo Chavez - i spidsen og den politiske opposition, som anklager den socialistiske regering for at have drænet landets økonomi og nedbrudt landets demokratiske institutioner.
Gårsdagens udmelding fra Maduro er ikke første gang, at Venezuelas præsident forsøger at køre landets parlament, hvori oppositionen besidder et flertal, ud på et sidespor.
I begyndelsen af april opgav landets Højesteret, som trofast støtter præsidenten, et forsøg på at overdrage mere magt til sig selv ved at overtage beføjelser fra den oppostionskontrollerede nationalforsamling.
Højesteret har flere gange underkendt beslutninger fra parlamentet, med det argument, at de var forfatningsstridige, og argumentet for at overtage kontrollen med forsamlingen var da også netop, at parlamentet ikke har fulgt Højesterets anvisninger.
Forsøget udløste voldsomme protester fra det internationale samfund, men selvsagt også landets befolkning og den politiske opposition, som anklagede Maduro og Højesteret for at forsøge et statskup.
Brænde på bålet
På grund af en artikel i den eksisterende forfatning vil det rent faktisk være muligt for præsidenten i det uroplagede land at få en ny forfatning igennem.
Men den manøvre kan få katastrofale konsekvenser for den i forvejen ustabile situation i Venezuela, vurderer Kristian Almblad. Maduros udmelding har allerede fået oppositionen til endnu en gang at anklage præsidenten for at forsøge at iværksætte et statskup, siger han.
-Det er en manøvre, som kan få situationen i Venezuela, der i forvejen har været plaget af voldsomme demonstrationer i den seneste måned, til at eksplodere, siger han.
- Det her er at kaste benzin på bålet. Jeg tror, at vi i de kommende dage - måske allerede i løbet af i dag og i de kommende uger - vil se, at protesterne vil tage til. I forvejen har det været meget store demonstrationer, nogle af de største i Venezuelas historie. Men det her er altså en manøvre, der vil få oppositionen og et flertal af befolkningen til at se rødt, det er jeg slet ikke i tvivl om, siger Kristian Almblad.
Der har i den seneste måned været voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi i Venezuela - blandt andet på grund af mangel på vand, medicin og fødevarer.
Læs mere om Venezuelas krise her.
KORT OM VENEZUELA
- •
Der bor cirka 30 millioner mennesker i Venezuela, som ligger i den nordlige del af Sydamerika.
- •
Hovedstaden er Caracas.
- •
Det officielle sprog er spansk. Landet var tidligere underlagt kolonimagten Spanien, men løsrev sig i begyndelsen af 1800-tallet.
- •
Venezuela råder over nogle af verdens største olie- og gasforekomster og er medlem af olieorganisationen Opec. Olierigdommene spiller en helt afgørende rolle for den venezuelanske økonomi.
- •
Hugo Chávez kom til magten i 1999 og satte sig i spidsen for en "socialistisk revolution".
- •
Han blev i løbet af sin regeringstid en af de mest højlydte kritikere af USA.
- •
Efter Chávez' død i 2013 vandt Nicolás Maduro, der var Chávez' håndplukkede efterfølger, præsidentvalget. Han har videreført den socialistiske politik i oliestaten.
Kilder: Reuters, AFP, dpa, Ritzau