Korrespondent om udskudt evakuering: Nervøsiteten breder sig i Aleppo

I FN er der skepsis om, hvorvidt evakueringsaftalen og våbenhvilen i Aleppo vil holde.

Busserne, som skal evakuere folk ud af det østlige Aleppo, holder stadig og venter. Indtil videre er ingen blevet evakueret. (Foto: © George Ourfalian, Scanpix)

Ikke en eneste person er her til morgen blevet evakueret fra Aleppo. Hverken blandt de civile eller oprørerne.

Busserne, som skulle køre de mange mennesker ud af området, holder stadig udenfor området og venter. Det forklarer DR's mellemøstkorrespondent Michael S. Lund.

- Der er forskellige rygter om, hvad den her forsinkelse skyldes. Nogen siger, at militser på Assad-siden har stillet krav om evakueringer fra regimekontrollerede byer, før de vil tillade en evakuering af Østaleppo. Russerne siger derimod, at oprørere har åbnet ild mod evakueringsbusser. Men der er ikke nogen officielle meldinger, så reelt ved vi ikke hvorfor, forklarer han.

- Nervøsiteten breder sig i øjeblikket for, om den her aftale faktisk holder, og om folk bliver evakueret.

Her til morgen har der været meldinger om flere eksplosioner. Reuters skriver blandt andet, at bombardementerne ifølge vidner blev genoptaget her til morgen og varede en time.

Michael S. Lund har også hørt om eksplosioner fra flere kilder.

- Men det ér selvfølgelig bekymrende – specielt for de civile, som sidder i det østlige Aleppo, som jo er blevet sønderbombet i løbet af de seneste døgn, siger han.

Diplomatisk sejr for Rusland

Aftalen er, at de omkring 1.500 oprørere, som befinder sig i den lille lomme af Aleppo skal køres ud til andre oprørskontrollerede områder.

Det er en manøvre, som det syriske styre tidligere har benyttet sig af, og en måde, hvorpå de selv kan undgå at blive involveret i blodige gadekampe. For Syriens allierede - Rusland - vil våbenhvilen, og aftalen om evakuering vil være en stor diplomatisk sejr. Hvis altså den holder.

- Rusland er jo konsekvent – og også med rette – blevet beskyldt fra vestlig og amerikansk side for ikke at spille nogen særlig konstruktiv rolle i fredsforhandlingerne om Syrien. Nu kan de gå ud og sige: Se, vi har lavet en våbenhvile og en evakueringsaftale i det østlige Aleppo, siger Michael S. Lund:

- Det interessante ved den her aftale er, at USA overhovedet ikke har været involveret, og det har FN heller ikke. Det er Rusland, som sammen med Tyrkiet, Syrien og oprørerne har stået for det. Det kan Rusland jo så gå ud og tage æren for.

Skepsis hos FN

Hos FN er aftalen blevet modtaget med en vis skepsis. Det fortæller Jens Lærke, der er talsmand for FN's humanitære koordineringskontor.

- Vi har jo gang på gang forsøgt at gøre det samme over de seneste måneder - ja, faktisk siden det østlige Aleppo kom under belejring i begyndelsen af juli i år, forklarer han.

- Vi har forsøgt i forskellige konstellationer at få de syge og sårede evakueret, at få nødhjælp ind, at få sundhedspersonale ind i det belejrede østlige Aleppo, forsøgt på en eller anden måde at sikre, at de civile, som af egen vilje ønskede at forlade området, kunne. Men gang på gang har vi set det falde til jorden, så ja, vi er en smule skeptiske.