Kinesiske trusler bag lukkede døre er ikke overraskende.
Men det er ikke hverdagskost, at vi hører om dem i offentligheden, som vi gør nu.
Det siger DR's Asienkorrespondent, Philip Khokhar, efter Kina har truet Færøerne med at droppe en handelsaftale, hvis ikke Færøerne indgik en aftale med kinesiske Huawei om at levere 5G-netværk.
Det fremgår af en hemmelig lydoptagelse, som handler om et møde mellem den kinesiske ambassadør i Danmark og den færøske lagmand.
Tv-stationen Kringvarp Føroya blev i sidste uge bremset i at offentliggøre optagelsen af retten på Færøerne, men DR Nyheder er bekendt med optagelsens indhold.
- Kinas metoder er ikke for børn og sarte sjæle, siger Philip Khokhar om afsløringen.
Han besøgte for nyligt den private telegigant Huawei, der fastholder, at virksomheden ikke samarbejder eller koordinerer sine beslutninger med Kinas regering.
- Men når man så hører det her, tegner det et andet billede, nemlig det, som Kinas kritikere længe har tegnet af, at Kina og Huawei har tætte forbindelser, siger DR's korrespondent.
Frygt for kinesisk spionage
André Ken Jakobsson, der er forsker ved Center for Militære Studier ved Københavns Universitet, vurderer også, at lydoptagelsen sætter en stor fed streg under, at det kan være svært at adskille Huawei fra den kinesiske stat.
- Det her er det hidtil stærkeste eksempel. Og det kan blive skruen uden ende i handelsrelationer med Kina, mener han.
Huawei er blevet hjertet i den verserende handelskrig mellem USA og Kina. Den amerikanske præsident, Donald Trump, har blandt andet kaldt Huawei for en sikkerhedstrussel mod den vestlige verden.
- Hovedpointen er, at USA mener, at Kina kan bruge Huawei til spionage og bruge deres data til følge med i, hvad folk i andre lande foretager sig, siger Asienkorrespondent Philip Khokhar.
Han lægger dog vægt på, at USA aldrig har fremlagt klare beviser for påstanden, men omvendt ville hverken enkeltpersoner eller private virksomheder kunne sige nej til det kinesiske kommunistparti eller Kinas regering, hvis de beder om noget.
- Andre peger på, at det handler om, at kineserne er ret langt fremme, og man frygter, at kineserne bliver førende på området, siger Philip Khokhar.
Minister vil ikke kommentere sagen
Flere af Folketingets partier mener, at Danmark bør sige fra på vegne af Færøerne, efter indholdet af den hemmelige lydfil er kommet frem i offentligheden.
Det har ikke været muligt for DR Nyheder at få et interview med udenrigsminister Jeppe Kofod (S), men han skriver i en mail:
- Jeg kan ikke kommentere på en lydoptagelse, som ifølge de færøske myndigheder er optaget uden de deltagendes viden, og som der på Færøerne er nedlagt fogedforbud mod at videreformidle.
Folketingets partier skal drøfte sagen i morgen, når der er møde i Det Udenrigspolitiske Nævn.