Regeringen præsenterer i dag sin plan for at udrulle 5G-nettet.
5G er den næste generation af internet, vi får via mobilmasterne.
I TDC's 5G-netværk kan det kinesiske firma Huawei komme til at spille en hovedrolle i opbygningen. Siden 2014 har Huawei drevet og leveret udstyr til TDC's nuværende netværk.
Men Huawei, der er verdens største producent af telekommunikationsudstyr, er blevet udelukket i flere vestlige lande. Det skyldes en mistanke om, at Kinas myndigheder kan bruge Huaweis teknologi til spionere, der hvor teknologien anvendes.
Det har fået flere til at kræve Huawei udelukket fra opbygningen 5G-netværk i Danmark.
Få et overblik over Huawei-sagen her.
Hvor er Huawei blevet udelukket fra at udrulle 5G-netværk?
USA, New Zealand, Australien og Japan har udelukket Huawei fra at levere udstyr til landenes fremtidige 5G-netværk.
USA forsøger at overtale sine allierede i Europa og resten af verden til at udelukke Huaweis teknologi fra fremtidige 5G-netværk, skriver flere amerikanske medier.
Den amerikanske ambassade i Danmark ønsker ikke at oplyse til DR Nyheder, om man konkret har forsøgt at overbevise den danske regering om et forbud af Huawei.
Klik på kortet for at se, hvor Huawei er blevet udelukket fra 5G eller i risiko for at blive det:
Hvorfor frygter nogle spionage fra Huawei?
Eksperter ser på kinesisk efterretningslovgivning fra 2017 med bekymring. Den kræver nemlig, at alle kinesiske selskaber skal samarbejde med de kinesiske efterretningstjenester, hvis de bliver bedt om det.
- Det kinesiske kommunistparti kan tvinge dem til at spionere på statens vegne, siger Fergus Hanson, chef i tænketanken International Cyber Policy Centre, som blandt andet rådgiver de australske politikere.
Er der andet på spil end frygt for spionage?
Ja, det mener nogle iagttagere.
Nogle ser det som en teknologisk krig, hvor USA og Kina kæmper for at vinde markeder, da begge lande har virksomheder, der kan levere dele til 5G-teknologi.
Her handler det om at være dem, der kan udvikle informations-infrastruktur som 5G, altså den måde vi kommunikerer med hinanden på, og være i stand til sætte standarden for det.
- Den teknologiske krig er et udtryk for, at man konkurrerer om indflydelse og om at skabe nye alliancer og partnerskaber på globalt plan på en anden måde, end man gjorde tidligere med konventionelle krige, siger André Ken Jakobsson, postdoc ved center for militære studier på Københavns Universitet og forsker i hybrid krigsførelse.
Formålet er ifølge forskeren at skabe afhængigheder og installere eksempelvis 5G-netværk som andre landes infrastruktur, økonomiske struktur og bureaukratiske struktur bliver afhængig af.
Det giver indflydelse, og et håndtag man kan dreje på fra for eksempel Kinas side, hvis der er særlige nationale interesser på spil.
André Ken Jakobsson mener, at det kan føre til en spaltning af verden, når det kommer til informationsinfrastruktur, fordi hvert land simpelthen bliver nødt til at vælge, hvem man tør købe det her fra, om det er Kina eller USA.
- Og der vil kineserne tabe på det vestlige marked, det er der slet ikke nogen tvivl om, siger han.
Bliver 5G forsinket, hvis Huawei udelukkes?
Europas største telekommunikationsvirksomhed, Deutsche Telekom, har sagt, at hvis Huawei forbydes i Europa, vil det forsinke udrulningen af 5G med op til to år.
Teleanalytiker John Strand har også påpeget, at en udelukkelse vil føre til forsinkelser.
Hvorfor blev Huaweis finansdirektør anholdt i Canada?
Huaweis finansdirektør, Wanzhou Meng, blev anholdt 1. december 2018 i Canada med henblik på udlevering til USA.
De amerikanske anklagere beskylder Huawei for at bruge et Hong Kong-selskab til at sælge udstyr i Iran i strid med USA's sanktioner. Hun nægter sig skyldig. Canada har indtil 1. marts til at beslutte sig for, om de vil udlevere hende.
Sagen er tilsyneladende ikke direkte relateret til den amerikanske kampagne for at udelukke Huawei fra 5G, men den har gjort forholdet mellem Kina og USA yderligere anspændt.
Hvordan har Huawei reageret?
Huawei har gentagne gange afvist alle anklager om spionage og udtalt, at selskabets udstyr aldrig er blevet brugt til at spionere.
Huawei har dog åbnet mere op for pressen i den nuværende krise. Grundlæggeren gav et sjældent interview til en række store medier i januar. Og et canadisk medie fik pludselig adgang til Huaweis hovedkvarter, hvilket ville have været umuligt få måneder forinden, skriver mediet. Det viser, at Huawei tager situationen meget alvorligt, siger André Ken Jakobsson.
- Hvis Huawei udsættes for den her mistænkeliggørelse og dermed bliver holdt ude af 5G-netværket, så mister de hele den her generation i vestlige lande og bliver dermed afskåret fra at tjene penge og udvikle andre samarbejder.
- Det er derfor, de laver de her charmeoffensiver, siger forskeren.
Hvad siger TDC?
TDC skriver til DR Nyheder, at "sikkerhed er en topprioritet".
- Vi følger altid de danske myndigheders anbefalinger og har en løbende og meget tæt dialog med Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste. Dertil er det klart, at vi også følger situationen tæt og orienterer os politisk. Det er klart, at denne proces også er en del af vores beslutningsproces, lyder det fra TDC.
Hvad siger den danske regering?
Ved et samråd om Huawei og dansk sikkerhedspolitik 22. januar 2019, sagde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, at han delte bekymringen omkring Huawei.
Samtidig slog han dog fast, at det er op til TDC at finde den rette leverendør, og at dansk lovgivning på nuværende tidspunkt ikke giver mulighed for at forbyde bestemte leverandører.