Kinas Tech-konge i krig med Trump: "Jeg vil hellere lukke Huawei end at spionere"

Mød en af Kinas mest magtfulde forretningsmænd, som er hovedperson i handelskrigen med USA.

Ren Zhengfei (t.h.) er normalt mediesky, men konflikten med USA har fået ham frem på banen. (Foto: © Qunyi Zhang, DR)

Det er nok de færreste danskere, der kender Ren Zhengfei.

Men grundlæggeren af televirksomheden Huawei er en af Kinas mægtigste forretningspersoner, hvis indflydelse rækker langt udover landets grænser.

Faktisk mener USA’s præsident, Donald Trump, at Huawei er så stor en trussel, at virksomheden er blevet en vigtig del af handelskrigen mellem verdens to største økonomier.

Situationen er endda så tilspidset, at Ren Zhengfeis datter er tilbageholdt i Canada og muligvis bliver udleveret til retsforfølgelse i USA.

Men hvad er Huawei egentlig for en virksomhed, og hvem er personen bag?

DR Nyheder har fået en unik mulighed for at møde den kinesiske tech-konge i handelskrigens øje.

Se mødet med Ren Zhengfei i 21Søndag på DR1 eller på DR TV i aften.

Fra lille virksomhed til imperium

Huawei begyndte i slutningen af 80'erne som en lille kinesisk tele-virksomhed, der producerede telefon-omstillinger i det sydlige Kina.

I dag bygger Huawei gigantiske hovedsæder til de næsten 190.000 ansatte, der med en årlig omsætning på størrelse med Danmarks statsbudget er med til at forme fremtidens internet.

Huawei-bygninger ligner ofte slotte. (Foto: © Qunyi Zhang, DR)

Men ifølge USA's præsident er virksomheden en sikkerhedstrussel.

- Huawei er en meget farlig størrelse, hvis man ser på, hvad de har gjort fra et sikkerhedsperspektiv - fra et militært perspektiv, er det meget farligt, sagde Trump i maj.

Huaweis telenetværk er forbudt i USA, da amerikanerne mener, at Kina kan spionere igennem virksomheden. USA har dog aldrig fremlagt konkrete beviser for påstanden, men i de senere år har amerikanerne lagt pres på andre lande for at fravælge Huawei.

Den kinesiske virksomhed var med til at udvikle 4G-netværket i Danmark. Men TDC valgte i foråret svenske Ericsson til at udvikle 5G-netværket.

Mediesky entreprenør åbner op

Huaweis grundlægger, Ren Zhengfei, var ind til for nylig yderst mediesky. Den magtfulde mand ankommer i afslappet påklædning og med et stort smil.

Mødet med ham foregår i en bygning, der minder om en kinesisk efterligning af et europæisk slot eller palads i byen Shenzhen.

Sådan ser der ud indenfor i Huawei-slottet. (Foto: © Qunyi Zhang, DR)

Ren Zhengfei afviser alle anklager om, at Kina skulle spionere på resten af verden gennem virksomhedens telenetværk via det, man i fagsprog kalder bagdøre.

- Vi ville aldrig installere bagdøre i vores udstyr. Set fra vores perspektiv ville sådan en forkert handling som denne spredes i hele verden, og vores forretningsimperium ville kollapse, siger Ren Zhengfei.

Præsident kræver fuld loyalitet

For at forstå Ren Zhengfeis magt og begrænsninger, skal man kende det politiske system i Kina.

Landet er siden 2013 blevet styret af præsident Xi Jinping, der har skaffet politiske rivaler af vejen én efter én, og som kræver, at alle dele af samfundet adlyder kommunistpartiet.

Det er Huaweis medarbejdere og Ren Zhengfei, der ejer og styrer selskabet. Men også private virksomheder i Kina får diktater fra staten, og ofte er båndene mellem store virksomheder og det offentlige i Kina tætte.

Ren Zhengfei siger dog, at han hellere vil lukke virksomheden end at adlyde en ordre om at spionere.

Det er åbenlyst, at Kina har en meget magtfuld præsident, der ikke tolererer uenighed. Hvordan ville du i praksis lukke Huawei og sikre, at der ikke kommer en statslig overtagelse?

- Den kinesiske regering har aldrig bedt Huawei om at spionere på deres vegne. Før i tiden vidste de ikke engang, at netværk havde bagdøre. Siden USA begyndte på grundløse anklager imod Huawei, er den kinesiske regering begyndt at tage cybersikkerhed alvorligt. Det har taget noget tid for Kina at komme til dette niveau af opmærksomhed, siger Ren Zhengfei.

Huawei har forvandlet byen Shenzhen fra en søvning fiskerby til Kinas tech-hovedstad. (Foto: © Qunyi Zhang, DR)

Fortid i Folkets Befrielseshær

Når omverden er skeptisk overfor Huawei, skyldes det også Ren Zhengfeis baggrund. Før han grundlagde virksomheden, arbejdede han nemlig som ingeniør i Folkets Befrielseshær.

Siden har han beholdt sit medlemskab af kommunistpartiet. Kritikere siger, at han aldrig kunne have opbygget sin enorme virksomhed uden hjælp fra staten.

Du startede din karriere i den kinesiske hær, PLA. Senere skabte du dette imperium. Forstår du, hvorfor nogle personer udenfor Kina er meget forvirrede?

- Enhver soldat, der vælger at forlade hæren, bliver nødt til at lede efter et nyt job. Den kinesiske hær har skillet sig af med millioner af soldater. Det ville være latterligt for alle dem blot at blive hjemme og undlade at arbejde. Jeg var blot en af disse soldater.

(Foto: © Qunyi Zhang, DR)

Førende på 5G-netværk

Huawei er i dag verdens næststørste producent af mobiltelefoner kun overgået af sydkoreanske Samsung, målt i antal telefoner.

Men endnu mere opsigtsvækkende er nok Huaweis udvikling af 5G-netværk – afløseren for 4G, der vil betyde, at mobile netværk bliver omkring ti gange så hurtige som i dag.

De teknologiske fremskridt, når 5G-netværk når sit fulde potentiale, vil være enorme. Førerløse biler er ét af de mest kendte eksempler.

USA har ingen virksomheder, der leverer udstyr til 5G-netværk som Huawei.

Derfor mener en del, at handelskrigen i virkeligheden er en kamp om fremtidens teknologi, hvor amerikanerne frygter, at Kina kommer til at dominere.

- Hvis vi laver en aftale (om handel, red.), kunne jeg godt forestille mig, at Huawei bliver inkluderet i en del af aftalen, udtalte Donald Trump i maj til amerikanske medier.

Datter i centrum af konflikt

Handelskrigen tog en uventet og personligt drejning, da Huaweis finansdirektør, Ren Zhengfeis datter, blev arresteret i december i Canada.

USA anklager Meng Wanzhou for at have overtrådt internationale sanktioner ved at handle med Iran og for hvidvask af penge.

I dag er hun tilbageholdt i Vancouver, hvorfra amerikanerne ønsker hende udleveret til retsforfølgelse.

Meng Wanzhou iført elektronisk fodlænke før et retsmøde i Vancouver, Canada. (Foto: © LINDSEY WASSON, Scanpix)

Donald Trump har antydet, at hendes skæbne kan blive en del af fremtidige handelsforhandlinger.

Den udtalelse får mange til at tro, at datteren i virkeligheden er tilbageholdt i Canada for at presse den kinesiske regering og Huawei. Ren Zhengfei siger, at han savner sin datter, men at krisen vil hærde hende.

- Min datter er en voksen kvinde, og hun kan klare modstanden. Jeg har tre børn, og de er alle uafhængige og viljestærke. Jeg tror ikke, at det vil skade børnene at lade dem møde nogle udfordringer, siger Ren Zhengfei og understreger, at han ikke vil have, at Kina giver indrømmelser til USA for at hjælpe hans familie.

Handelskrigen har haft personlige konsekvenser for Ren Zhengfei. (Foto: © Qunyi Zhang, DR)

Roser Trump

Trods den åbenlyse strid mellem Trump og Huawei roser Ren Zhengfei faktisk den amerikanske præsident og siger, at Trumps kritik af virksomheden blot har fået medarbejderne til at arbejde endnu hårdere, da de frygter at miste deres arbejdsplads og gode lønninger.

- I den forstand mener jeg ikke, at Trump er en dårlig mand, siger Ren Zhengfei.

Men du må have nogle dage og nætter, hvor du drømmer bare en lille smule om, at Donald Trump taber det næste valg?

- For det første har Trump aldrig vist sig i mine drømme. Så meget savner jeg ham ikke. For det andet: Om han bliver genvalgt vil ikke påvirke os synderligt. Uanset hvem, der bliver den næste præsident, forventer vi ikke, at Huawei bliver fjernet fra forbudslisten. Ingen i USA vil forsvare Huawei, udtaler tech-kongen fra Sydkina.