Det kom som en stor overraskelse, at Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, her til formiddag deltog i en translokation på et universitet i hovedstaden Harare.
Den 93-årige præsident er ellers blevet sat i husarrest af landets militær, og de er lige nu i gang med at forhandle om hans fremtid i Zimbabwe.
Men ifølge DR’s Afrikakorrespondent, Søren Bendixen, prøver militæret at få situationen til at se så udramatisk ud som mulig.
- Militæret har brug for at opretholde et godt image udadtil, for de ønsker ikke, at der er nogen, som skal stoppe det, de har i gang i, siger han og fortsætter:
- Den Afrikanske Union har været rimelig klar i mælet om, at de ikke ønsker en militær magtovertagelse i Zimbabwe, og derfor ønsker militæret at få situationen til at fremstå så normal ud som mulig.
Benhårdt spil i kulisserne
Militæret fastholder eksempelvis stadigvæk, at der ikke er tale om et militærkup i Zimbabwe.
Men det ændrer ikke ved, at det er militæret og ikke Robert Mugabe, der sidder på magten i landet nu, siger Søren Bendixen, som befinder sig i Harare.
- Robert Mugabe sagde heller ikke noget ved ceremonien. Og lige nu foregår der et benhårdt spil bag kulisserne. Der går mange rygter i byen, men intet er officielt endnu, siger DR’s Afrika-korrespondent.
Ifølge den statsejede avis The Harald er der i løbet af natten sket ”betydelige fremskridt” i forhandlingerne.
Det er dog endnu uvist, hvad der kommer til at ske med Robert Mugabe og hans kone, Grace Mugabe, som er årsag til den nuværende krise.
Forsigtig optimisme
I sidste uge valgte præsidenten, der har siddet på magten i landet i 37 år, at fyre sin vicepræsident, Emmerson Mnangagwa, for at gøre plads til sin kone.
Grace Mugabe er dog ikke populær i landet, og det førte til, at militæret tidligere på ugen satte præsidentparret i husarrest.
Lige nu venter alle i Zimbabwe på nyt. Og ifølge Søren Bendixen er der en forsigtig optimisme i hovedstaden, hvor han har befundet sig siden i går.
- Det er nogle meget forsigtige udmeldinger, jeg får fra de folk, jeg taler med. Det er ikke sådan, at de løber rundt med armene over hovedet, og de har lært af historien, at det kan få store konsekvenser, hvis de begynder at råbe og skrige af Robert Mugabe, siger han og fortsætter:
- Men jeg oplever, at der er en forsigtig optimisme i forhold til fremtiden.