Korrespondent: Macron vinder stemmer på sin tyrefægter, pensionist og matematiker

Nu forventes der nærmest en Macron-tsunami ved den afgørende runde af parlamentsvalget i morgen.

En neurolog, en skolelærer, en pensionist, en studerende, en prisbelønnet matematiker og sågar en tyrefægter.

Frankrigs præsident Emmanuel Macrons parti La République En Marche (LREM) repræsenterer et bredere Frankrig, end mange af de gamle partier nogensinde har gjort.

Og det er en af grundene til, at partiet igen står til at få et godt valg ved den anden og afgørende runde af det franske parlamentsvalg i morgen.

Det fortæller DR's internationale korrespondent Stéphanie Surrugue.

​- Der er et udpræget behov i fransk politik blandt vælgerne for, at der skal ske noget nyt. Her har Macron haft fat i noget af det rigtige. Partiet har insisteret på, at halvdelen af kandidaterne slet ikke skal komme fra den politiske verden. Det skal være almindelige borgere, siger hun.

Men selvom det er positivt, at Emmanuel Macron har formået at samle en masse forskellige typer kandidater til parlamentsvalget, så giver det også nogle udfordringer.

- Nogle frygter, at fordi mange af kandidaterne er så nye, så ved de ikke, hvad de går ind til. De har ikke bedrevet politik før, og Macron har fået alle kandidaterne til at underskrive en hensigtserklæring om at være enig med hans regering. Det er temmelig utraditionelt og viser, at Macron insisterer på disiplin, siger DR's korrespondent og uddyber:

- Så der bliver talt om, at Macron og hans premierminister, Édouard Philippe, mere eller mindre bare kommer til at meddele deres parlamentarikere, hvad de skal stemme for. Og det første er at hjælpe til med at få en stor arbejdsmarkedsreform igennem i løbet af sommeren. Der bliver protesterne i parlamentet næppe så store - alene fordi det bliver så spritnyt et parlament, og mange skal finde ud af, hvordan det er at sidde i det, man kan kalde for det franske folketing.

Halvdelen af franskmændene stemmer ikke

Ved den første runde af parlamentsvalget i søndags gik næsten hver tredje stemme til Macrons parti, der har indgået en valgalliance med centrumpartiet MoDem.

På det tidspunkt beskrev de franske medier Emmanuel Macrons succes som en decideret 'Macronbølge'. Men her til morgen taler nogle af de franske blade om en regulær tsumani, fortæller Stéphanie Surrugue​.

- Han står til en jordskredssejr i morgen. Ud fra målingerne ser det ud til, at han kan få 450 pladser ud af de i alt 577 pladser, hvilket er vildt. Men ikke så vildt, når man tænker på, at hver anden franskmand ikke har været nede og stemme.

For selvom Emmanuel Macron står til en flot sejr, så er der ikke meget at juble over, når det kommer til antallet af franskmænd, der stemmer ved parlamentsvalget.

- I søndags blev 51 procent af franskmændene hjemme. Det er rekord i moderne fransk politik. Det tyder på, at en del franskmænd slet ikke føler sig repræsenteret eller ikke føler, det er anstrengelsen værd at gå ned i stemmeboksen. Det bliver spændende at se, om valgdeltagelsen bliver højere i morgen, men det tyder dagens meningsmålinger ikke på, siger Stéphanie Surrugue​ og fortsætter:

- Det kan komme til at betyde, at man sætter spørgsmålstegn ved hele legitimiteten af La République En Marche succes i forhold til parlamentsvalget.

Ifølge Stéphanie Surrugue er der nogle franskmænd, der i den nye alliance mellem La République En Marche og MoDem ikke kommer til at føle sig repræsenteret.

- Der er en vis kritik af, at Macron ikke kan samle folket. Kandidaterne kommer til at befinde sig på midten af fransk politik, og det vil sige, at der er en masse af vælgerne, som under præsidentvalgkampen i maj støttede populære fløjkandidater så som Marine Le Pen og Jean-Luc Mélenchon, der bliver skuffede, siger hun og fortsætter:

- Modargumentet vil så være, at folk kunne afbryde deres søndag og gå ned og stemme, siger hun.

Franskmændene går til stemmeboksene i morgen, og det forventes, at et resultat er klar natten til mandag.