Korrespondent: Højst usædvanligt at USA's våbenlobby vil begrænse adgang til ekstraudstyr

Normalt går våbenorganisationen NRA imod ethvert forslag om at indskrænke retten til våben i USA.

Få mennesker havde forestillet sig, at USA's fremtrædende våbenorganisation The National Rifle Association (NRA) ville meddele, at man ønsker at begrænse adgangen til våbenudstyr

Det fortæller DR's USA-korrespondent, Steffen Kretz.

- Det er højst usædvanligt, at NRA melder sig i debatten - normalt går organisationen imod ethvert forslag om at indskrænke amerikanernes ret til at købe og bære våben. Selv når det handler om eksempelvis at gøre det sværere for terrormistænkte eller sindslidende at købe våben, er NRA imod, forklarer han.

Udmeldingen fra The National Rifle Association (NRA) kommer efter masseskyderiet i Las Vegas, der er det værste masseskyderi i USA's nyere historie, hvor 58 mennesker blev dræbt og flere hundrede tilfældige koncertgæster såret.

Gerningsmanden befandt sig på et hotel på 32. etage, hvorfra han affyrede de utallige skud. På hotelværelset, hvor manden blev fundet død, fandt man 23 skydevåben og tolv såkaldte 'bump stocks', der kan monteres på en semi-automatisk riffel. Det særlige udstyr gør det muligt at ombygge en halvautomatisk riffel, så kommer den til at virke som et fuldautomatisk våben, der kan affyre adskillige kugler i træk.

Og det er udstyr som dette, som våbenlobbyen nu vil have myndighederne til at undersøge reglerne for.

- Organisationen antyder, at det ikke er helt fornuftigt, at det er lovligt at købe udstyr, som gør det muligt at omforme en halvautomatisk riffel til et maskingevær - der kan skyde over 100 skud i minuttet, siger Steffen Kretz.

Grænsen går ved automatvåben

Men hvorfor går én af de mest indflydelsesrige lobby-organisationer i USA ud med denne melding? Ifølge USA-korrespondenten er forklaringen formentlig, at når man kan købe den form for udstyr, så bryder våbenproducenter og våbenhandlere i virkeligheden tanken bag våbenlovgivningen i USA.

- For her er friheden til at købe og bære våben grundlovssikret, men grænsen går ved automatvåben - altså den slags, som bruges af professionelle soldater i krigszoner, forklarer Steffen Kretz.

Demokrater har længe presset på for at få indført stramninger af adgangen til våben. Og det er igen blevet bragt på banen efter masseskyderiet i Las Vegas. Steffen Kretz fortæller, at der ligeledes er en lille håndfuld republikanske politikere, der har signaleret, at grænsen for den fri adgang til våben er overskredet.

- Så våbenlobbyen slår i virkeligheden to fluer med ét smæk med sin åbning nu. Den accepterer, at et stykke tilbehør til halvautomatiske rifler, som meget få mennesker formentlig køber, bliver gjort ulovlige - og samtidig sikrer den sammenholdet blandt de altovervejende republikanske politikere, som organisationen støtter med store pengebeløb, siger han og uddyber:

- De får deres indgreb mod den her dims, som ikke er vigtig i det store billede for våbenindustrien - mod at de står fast mod alle andre forsøg på at begrænse retten til at bære våben.

Trump modtog støtte fra våbenindustri

National Riffel Association (NRA) repræsenterer producenter af våben og ammunition og er én af de mest indflydelsesrige lobby-organisationer i USA.

Den giver penge direkte til politikeres valgkampagner og har gennem tiden støttet konkrete politikere i den amerikanske kongres med beløb, der varierer fra et par hundrede tusinde til op til 50 millioner kroner for topscoreren. Altså alle politikere, der sidder centralt placeret i forhold til beslutninger om våbenkontrol.

- USA's præsident, Donald Trump, modtog selv stor støtte fra våbenindustrien under sin valgkamp - både politisk og økonomisk. Og Det Hvide Hus har da også nikket til tankerne om at stramme lovgivningen på det her meget begrænsede område - altså at forbyde det særlige udstyr, forklarer Steffen Kretz.