USA-kender om våbenlobby-udtalelse: Meget opsigtsvækkende

Den amerikanske våbenorganisation NRA har i dag sagt, at den går ind for en stramning af lovgivningen for semi-automatiske våben.

Debatten er blusset op, da man fandt Stephen Paddock død på sit hotelværelse. Han var omgivet af 23 skydevåben - og politiet fandt også tolv såkaldte 'bump fire stocks' eller bare 'bump stocks', der kan monteres en semi-automatisk riffel. (Foto: © Robyn BECK, Scanpix)

I tre dage, efter at den 64-årige Stephen Paddock skød flere hundrede personer fra sit hotelværelse i Las Vegas, holdt den amerikanske våbenlobby National Rifle Association sig helt tavs om skudmassakren, hvor 59 mistede livet, og gerningsmanden begik selvmord.

Men her til aften tog organisationen bladet for munden med en melding om, at den vil have undersøgt, om man kan stramme lovgivningen for udstyr til semi-automatiske rifler.

Og den melding er opsigtvækkende, siger USA-kender Anders Agner, der er redaktør på Kongressen.com.

- Normalt vil reaktionsmønsteret efter en sådan tragedie være, at NRA ikke mener, at der er grund til at ændre noget i våbenlovgivningen. Det er bemærkelsesværdigt, for normalt afviser de kategorisk, at det er lovgivningen, der er noget galt med, og at man i stedet skal tage nogle andre redskaber i brug, siger han.

Debatten er blusset op, da man fandt Stephen Paddock død på sit hotelværelse. Han var omgivet af 23 skydevåben - og politiet fandt også tolv såkaldte 'bump fire stocks' eller bare 'bump stocks', der kan monteres en semi-automatisk riffel.

Når ekstraudstyret bliver sat på en semiautomatisk riffel kommer den til at virke som et fuldautomatisk våben, der gør, at der kan affyres adskillige kugler i træk. Det betød, at han kunne affyre sine våben meget hurtigere, end han ellers ville have kunnet.

Og det er netop 'bump stocks', som NRA ønsker at have myndighederne til at undersøge, om de er i strid med våbenlovgivningen.

- NRA mener, at udstyr, der er designet til at få semi-automatiske rifler til at fungere som fuldautomatiske rifler, burde være underlagt ekstra reguleringer, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Lang vej endnu

Men selv om NRA nu har valgt at melde så markant ud, er det slet ikke sikkert, at de såkaldte 'bump stocks' bliver reguleret eller gjort helt ulovlige, mener Anders Agner fra Kongressen.com.

- Der skal opstå en politisk vilje til at lave ændringer. Den vilje har vi ikke set tidligere fra republikansk side, og hvad vigtigere er, at der heller ikke har været vilje tidligere fra Donald Trumps side. Og Trump skal ændre holdning, ellers kommer der ikke til at ske noget, siger Anders Agner.

NRA er en magtfuld organisation og påvirker amerikansk politik ved blandt andet donationer til kandidater. Vil de ikke også kunne påvirke politikerne i den her situation?

- For de republikanere, der er tilbøjelige til at synes, at en stramning er en god idé, men ikke har lyst eller tør at få NRA på nakken, så åbner det her en flanke for, at de kan gå videre med at få strammet lovgivningen på det her område. Men der er langt fra dét, til man får ændret lovgivningen, siger USA-kenderen.

Det Hvide Hus har via sin presseafdeling meldt ud, at man gerne vil indgå i en dialog og se på problemstillingen.