Ekspert: Lang række af masseskyderier ændrer ikke på USA's våbenlove

Selvom mindst 58 personer er dræbt ved angrebet i Las Vegas, vil det formentlig ikke betyde noget for våbenlovgivningen, vurderer USA-ekspert.

Med mindst 58 dræbte er skyderiet i Las Vegas blevet et af de værste masseskyderier i USA i nyere tid.

Skyderiet, hvor mindst 515 personer er såret, fandt sted mandag morgen dansk tid, da den 64-årige Stephen Paddock åbnede ild fra den 32. etage på hotellet The Mandalay Bay ned mod en menneskemængde, der var samlet til en koncert ved årets Harvest Festival i spillebyen i Nevada.

Det er kun lidt over et år siden, at et andet masseskyderi, hvor 49 personer blev dræbt, fandt sted i natklubben Pulse i Orlando, Florida.

Gerningsmanden, den 29-årige Omar Saddiqui Mateen, blev efterfølgende skudt og dræbt af politiet, men han er - ligesom Paddock - blot en af gerningsmænd, der har kostet mange personer livet de seneste år.

Og selvom den politiske diskussion om våbenkontrol allerede så småt er begyndt, vil det høje dødstal i Las Vegas formentlig ikke ændre noget, mener Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

- Hvis ikke der kunne ske ændringer efter Sandy Hook-skyderiet, er det svært at tro på, at der sker noget nu. Obama sagde selv i en tale, at hans største politiske skuffelse var, at efter Sandy Hook-skyderiet kunne han ikke engang få indført et tjek ved køb af automatvåben.

- Hvis man ikke engang kan få det igennem, fordi samtlige republikanske medlemmer af kongressen stemmer imod, så vil de nu, som tidligere, udtrykke sympati og medfølelse med de efterladte, men det sker ikke politisk, lyder det.

Niels Bjerre-Poulsen påpeger, at de få begrænsede kontrolinstanser, hvad angår psykisk syge og deres adgang til våben, som Barack Obama fik indført, har Donald Trump på linje med andre reformer, gjort til sit mål at få afskaffet.

- Det har været indstillingen, og med et republikansk flertal i begge kamre, tvivler jeg på, at de nu pludselige skulle skifte holdning, siger Niels Bjerre-Poulsen.

NRA bestemmer

Det er især organisationen National Rifle Association (NRA), som blokerer for lovændringer, og ifølge Niels Bjerre-Poulsen vil den amerikanske våbenlobby de kommende dage finde rigeligt med argumenter for, hvorfor skyderiet i Las Vegas ikke bør begrænse adgangen til våben.

- De vil sandsynligvis hæfte sig ved, at nogle af våbene er købt i Californien, som har nogle former for kontrol, og derfor vil argumentet blive, at restriktioner og våbenkontrol ikke kan forhindre, at sådan et skyderi kan finde sted, siger han.

Nedenfor er en oversigt over de seneste ti års masseskyderier i USA, hvor mindst ti personer er blevet dræbt i en enkelt hændelse.

12. Juni 2016. Orlando, Florida

  • Politiet sikrer beviser efter skyderiet på natklubben Pulse i Orlando i delstaten Florida. (Foto: © JIM YOUNG, Scanpix)
  • Omar Mateen var alene, da han brød ind på natklubben og skød mod klubgæsterne i det, der på det tidspunkt var det masseskyderi med flest omkomne. (Foto: © © Steve Nesius / Reuters, Scanpix)
  • Efter flere timers sammenstød lykkes det politiet at skyde og dræbe gerningsmanden, den 29-årige sikkerhedsvagt Omar Mateen, (Foto: © Adrees Latif, Scanpix)
1 / 3

Den 29-årige Omar Saddiqui Mateen åbner ild på natklubben Pulse, et populært sted for homoseksuelle klubgæster. 49 bliver dræbt og 50 såres. Politiet dræber efterfølgende Mateen.

2. December 2015 San Bernardino, Californien

  • Adskillige personer blev evakueret, mens skyderiet var igang på plejecenteret Inland Regional Center i San Bernardino, Californien, hvor et ægtepar skød og dræbte ansatte ved et julearrangement. (Foto: © handout, Scanpix)
  • Politiets særligt indsatsstyrker var massivt til stede. (Foto: © handout, Scanpix)
  • Mindehøjtidelighed efter Syed Rizwan Farook på 28 og hans kone, den 27-årige Tashfeen Malik skød og dræbte 14 personer. (Foto: © Mario Anzuoni, Scanpix)
1 / 3

Ved et julearrangement på et plejecenter i byen San Bernardino bryder ægteparret Syed Farook og Tashfeen Malik ind, begge bevæbnet skyder og dræber de 14 personer og sårer 22. Efterfølgende kommer det frem, at Malik sympatiserede med Islamisk Stat inden skyderiet.

16. September 2013. Washington D.C

  • Alexis blev skudt og dræbt af politiet efter angrebet. (Foto: © JOSHUA ROBERTS, Scanpix)
  • Blomster og flag ude foran flådebasen. (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)
  • Den 34-årige gerningsmand Aaron Alexis, oprindeligt fra Texas, skød og dræbte 12 personer under et angreb på en flådebase ikke langt fra Det Hvide Hus. (Foto: © handout, Scanpix)
1 / 3

34-årige Aaron Alexis dræber 12 og sårer yderligere tre ved et angreb på en flådebase i Washington DC. Alexis bliver senere dræbt af politiet.

14. December 2012. Newtown, Connecticut

  • Skudhuller i i Sandy Hook Elementary School i Newtown, Connecticut, hvor 20 børn blev dræbt. (Foto: © handout, Scanpix)
  • Sandy Hook-massakren gav anledning til endnu en debat om våbensikkerhed. Daværende præsident Barack Obama stod frem på tv og slog fast, at han var klar til at ændre våbenlovgivningen, men der har ikke været politisk opbakning til at få det gennemført. (Foto: © Andrew Kelly, Scanpix)
  • 20 små drenge og piger i alderen seks-syv år og seks kvinder mistede livet i Sandy Hook-massakren. (Foto: © ERIC THAYER, Scanpix)
1 / 3

20-årige Adam Lanza dræber 20 børn og seks voksne på skolen Sandy Hook Elementary. Lanza begår efterfølgende selvmord, og senere finder politiet Lanzas mor, Nancy, død. Hun er dræbt af et skud i hovedet.

20. Juli 2012. Aurora, Colorado

  • Der var massivt politiopbud efter skyderiet i Aurora. Gerningsmanden James Holmes afsoner i dag sin straf i et særligt sikret fængsel. (Foto: © STRINGER, Scanpix)
  • Det var under en premiere på en film om superhelten Batman, at James Holmes brød ind og begyndte at skyde i biografen i Aurora. Symbolet på skiltet er netop forbundet med superhelte-figuren. (Foto: © Rick Wilking, Scanpix)
1 / 2

12 personer bliver skudt og dræbt, da James Holmes går ind i en biograf og ved en filmforestilling begynder at skyde gæsterne. Ved en retssag sidste år blev han idømt 12 livstidsdomme og 3.318 års fængsel for mord.

5. November 2009. Killeen, Texas

  • Militærbasen Fort Hood i Texas, hvor en major skød og dræbte adskillige personer, før han selv blev skudt af politiet. (Foto: © JESSICA RINALDI, Scanpix)
  • Ude foran Fort Hood holder en dreng et skilt op med teksten, hvor der står "Vi elsker vores soldater". (Foto: © JESSICA RINALDI, Scanpix)
  • Major Nidal Malik Hasan blev i 2013 idømt fængsel på livstid. (Foto: © ho, Scanpix)
1 / 3

13 personer bliver dræbt og 30 såres, da Nidal Malik Hasan, der var ansat som psykiater ved militæret, åbner ild på Fort Hood. Han bliver efterfølgende dømt til døden.

3. April 2009. Binghamton, New York

  • Immigrationscenteret, hvor gerningsmanden Jiverly Wong skød og dræbte 13 personer, inden han selv begik selvmord. Blandt ofrene var flere personer, der ligesom Wong selv, havde fået sprogundervisning på stedet. (Foto: © Hans Pennink, Scanpix)
  • En kvinde lægger blomster foran bygningen i Binghamton i delstaten New York. (Foto: © Lucas Jackson, Scanpix)
1 / 2

Den 41-årige Jiverly Wong åbner ild i et immigrationscenter, hvor han selv tidligere er kommet. Han dræber 13 personer og sårer fire, inden han begår selvmord.

16. April 2007. Blacksburg, Virginia

  • Skyderiet på Virginia Tech i Blacksburg var på det tidspunkt, det fandt sted, et af de dødeligste skyderier i nyere tid og skabte stor debat om våbenlovgivningen i USA. (Foto: © Rick Wilking, Scanpix)
  • I tiden efter skyderiet dukkede der adskillige informationer om omkring den studerende Cho Seung-Huis mentale tilstand, og skolen blev blandt andet kritiseret for ikke at have grebet ind over Cho Seung-Hui tidligere. (Foto: © ho, Scanpix)
1 / 2

Den 23-årige studerende Seung-Hui Cho dræber 32 personer og sårer et ukendt antal på universitetet Virginia Tech. Cho begår selvmord umiddelbart efter.