Mens den britiske premierminister Theresa May de seneste dage har haft debut på den store internationale topmødescene – nemlig G20-mødet i Kina – bød hendes egen regering også på en debut i går.
Det var nemlig første gang, at den såkaldte Brexit-minister, David Davis, som står i spidsen for Storbritanniens udmeldelse af EU, skulle fortælle det britiske parlament, hvor langt regeringen er kommet med planerne om at melde Storbritannien ud.
Men det var tilsyneladende lidt af en skuffelse, fortæller DR Nyheders EU-korrespondent, Karin Axelsson.
- Efter den to timer lange seance i går eftermiddag og aften i parlamentet konkluderede fremtrædende politiske modstandere, at de ikke var blevet et hak klogere på, hvad regeringen har tænkt sig at gøre i forhold til at melde Storbritannien ud af EU.
- Samme melding kom fra britiske medier. Som en fremtrædende politisk kommentator skrev på Twitter efterfølgende: Det eneste konkrete, jeg fik ud af dagens debat, var, at Davis nu har ansat 180 mand i London og 120 i Bruxelles til at arbejde med Brexit.
Nej til ny afstemning
Briefingen gik først og fremmest ud på, hvad Davis ikke ville.
Han holdt blandt andet fast i regeringens afvisning af en ny afstemning - på trods af, at fire millioner briter har skrevet under på en opfordring til netop det.
- Samtidig sagde han, at han vil ikke foretage sig noget i år i forhold til artikel 50 – som premierminister Theresa May også har sagt. Han vil heller ikke give parlamentet indflydelse på, hvornår den skal trækkes, og han vil ikke give skotterne Veto-ret i forhold til udmeldelsen.
Positionerne forbliver fastlåste
Til gengæld vil Davis gerne have adgang til EU's indre marked - og det mener han godt, man kan, uden at være medlem af EU, fortæller Karin Axelsson.
- Det er en ny måde at sige det, som briterne hele tiden har holdt fast i, nemlig at de gerne vil have ret til at sælge deres varer og tjenesteydelser i EU på lige vilkår med de andre EU-lande, men uden at skulle give adgang til fri bevægelighed for EU-varer og personer i Storbritannien.
Der er dog ikke lyse udsigter til, at den EU-drøm går i opfyldelse.
Så sent som under weekendens G20-møde fastholdt EU-præsident Jean Claude Juncker nemlig, at hvis et land er fuldt med i det indre marked, så skal landet også acceptere den frie bevægelighed for arbejdskraft.
- Her har positionerne overhovedet ikke rykket sig, siger Karin Axelsson.
Mays frugtesløse kamp
Under G20-mødet gav den britiske premierminister, Theresa May, ikke mere konkrete indikationer på, hvor briterne står. I stedet brugte hun weekenden på at forsøge at sparke døren ind hos de andre lande i forhold til handelsaftaler.
Men det havde hun begrænset held med, fortæller Karin Axelsson.
- De fleste store økonomier vil hellere vente og se, hvad der kommer ud af Brexit, før de vil forhandle aftaler med Storbritannien.
- Desuden afviste hun, at briterne vil indføre et pointsystem for indvandring – noget, som ellers har fyldt meget under valgkampen og har været et hedt ønske for brexiters. Det mener hun bliver for svært at styre - men igen var der ingen indikationer af, hvad de så vil indføre i stedet.
Rettidig omhu
Ifølge Karin Axelsson er det indtryk, der står tilbage efter Davis' pressemøde, at den britiske regering fortsat holder kortene tæt til kroppen, når det kommer til en reel udmeldelsesstrategi.
- Enten fordi de ikke har én, eller fordi Theresa May - i modsætning til sin forgænger, David Cameron, helst vil have en konkret plan på plads, før hun melder en strategi ud.
- Hun er jo i øvrigt ikke alene om at lægge en linje. Den skal jo måles og vejes af samtlige EU-lande, og der vil hun nok nødigt lægge noget håndfast frem, før hun ved, at det ikke vil blive fejet kontant af bordet med det samme.