I Downing Street nr. 10 i London har beboeren abonnement på mange aviser. Men uanset hvem der er premierminister i Storbritannien og dermed har ret til at bo på den legendariske adresse, så er der én avis som interesserer beboeren mere end nogen anden avis – og det er tabloidavisen The Sun.
Gennem årene har The Sun været med til at afgøre flere premierministres politiske skæbne. Men også når avisens artikler er mindre dramatiske, så læses overskrifterne i The Sun altid med interesse.
Hvis den britiske premierminister Theresa May havde The Sun med sig i regeringsflyet, da hun lørdag gik ombord for at flyve til Kina, så har hun næppe brudt sig om avisens vinkel på hendes deltagelse i det såkaldte G20-møde i Hangzhou i Kina.
”Theresa May vil fortælle verdens ledere, at Storbritannien stadig er en stor aktør efter Brexit” – skriver The Sun i sin overskrift.
Kan ikke "gemme" sig længere
Overskriften er meget sigende for den situation, som den britiske premierminister befinder sig i efter den folkeafstemning, hvor et flertal i den britiske befolkning bestemte, at Storbritannien skal forlade EU.
I de to måneder efter folkeafstemningen har Theresa May brugt betydelige kræfter på at forklare den britiske befolkning, at Storbritannien vil respektere resultatet af afstemningen – samtidig med forsikringer om, at Brexit ikke vil få negative konsekvenser for britiske virksomheder, arbejdstagere og for den britiske økonomi.
Udover enkelte møder udenfor London med blandt andet den tyske forbundskansler, Angela Merkel og den franske præsident, Francois Hollande, så har Theresa May primært brugt sine kræfter de seneste to måneder på den hjemlige politiske scene, hvor den britiske regering kæmper med at finde ud af, hvordan den præcist ønsker at gennemføre den britiske exit fra EU.
Men efter to måneder med fokus i London, så kan Theresa May ikke ”gemme” sig længere. Ved søndagens G20-topmøde i Kina vil hun stå ansigt til ansigt med verdens mest magtfulde politiske ledere og hver og en stiller de sig det samme spørgsmål: Hvad vil Brexit betyde for Storbritannien?
En stor opgave efter Brexit
Theresa May skal bruge en betydelig del af G20-topmødet på at forsikre lande fra USA over Kina til Sydafrika og Brasilien om, at Storbritannien også i fremtiden vil være en vigtig økonomisk partner og en betydningsfuld udenrigspolitisk aktør. Og selv om det næppe har været formålet med artiklen i The Sun, så viser overskriften i tabloidavisen, hvilken stor opgave der venter den britiske premierminister.
For når Downing Street er nødt til at understrege, at Storbritannien også i fremtiden vil være en magtfuld og betydningsfuld global aktør, så er selve den udmelding et signal om, at det ikke nødvendigvis er sikkert, at Storbritannien vil have en sådan position efter Brexit.
Globale ledere som USA, Kina eller Rusland har aldrig behov for at forklare andre lande, at de er magtfulde. Hvis det er nødvendigt i ord at forklare og understrege sin magt – så er magten nok ikke så stor endda.
For Theresa May er G20-topmødet ekstra besværligt. For det spørgsmål som alle frem for alt ønsker sig et klart svar på, det er et spørgsmål, som Theresa May stadig ikke kan svare på – her to måneder efter folkeafstemningen.
Usikker handelspolitik bliver varmt emne
Når Theresa May lander i Kina, så mødes hun først med den amerikanske præsident Obama – inden topmødet går i gang. Obama ønsker blandt andet at vide, hvordan handelsforbindelser bliver i fremtiden med USA og Storbritannien – og mellem USA og EU.
Undervejs mens G20-topmødet er i gang, så vil Theresa May få præcist det samme spørgsmål fra premierministre og præsidenter fra lande som Argentina, Australien, Japan og Korea. Og når topmødet er slut og Theresa May bliver hængende i Kina for at gennemføre et bilateralt møde med den kinesiske præsident, så vil det endnu engang være Storbritanniens fremtid som handelspartner og investeringsområde for Kina, som vil dominere.
I første omgang vil Theresa May forsøge at forsikre G20-lederne om, at Storbritannien vil forblive et åbent land med stor appetit på økonomisk samarbejde og handel med omverdenen. Og det vil være et budskab, som de politiske ledere fra G20-landene ønsker at høre.
Men så snart det kommer til vigtige detaljer om alt fra fremtidig adgang for kinesiske investeringer eller salg af australsk lammekød, så vil den britiske premierminister ikke være i stand til at give klare svar. For den britiske regering har ikke bestemt sig for, hvilken handelspolitik den vil have i fremtiden og hvordan forholdet til Storbritanniens vigtigste marked – nemlig EU´s indre marked – skal være.
Så reelt har Theresa May kun én mulighed, når hun søndag deltager i sit første G20-topmøde. Hun kan fortælle verdens vigtigste politiske ledere, at Storbritannien også i fremtiden vil være en betydningsfuld og magtfuld global aktør. Både økonomisk og politisk.
Om budskabet går hjem hos verdens mest magtfulde politiske ledere vil tiden vise.