Korea-kender opfordrer til skepsis: Sidste gang blev aftalen brudt

Nordkorea har tidligere brudt aftaler om afvikling af atomvåbenprogram på den koreanske halvø.

Den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, holdt i dag topmøde med den sydkoreanske præsident, Moon Jae-in, i grænselandsbyen Panmunjom. (© Scanpix)

Løfterne om en fredsaftale for den koreanske halvø og en komplet afvikling af atomvåbenprogrammet bliver positivt modtaget i de omkringliggende lande Rusland, Kina og Japan samt USA.

Men selvom resultatet af dagens historiske topmøde mellem Nord- og Sydkorea blandt andet bliver kaldt et 'skridt fremad' og 'et nyt kapitel', er der stadig grund til en vis portion skepsis.

Det mener Markus Bernsen, der er tidligere korrespondent i Sydkorea for Weekendavisen.

For historien har vist, at det ikke på nogen måde er givet, at løfter og erklæringer om forhandlinger og samarbejde mod en fredsaftale og atom-nedrustning, bliver fulgt op af egentlige handlinger.

- Ser man på, hvordan det er gået, når Syd- og Nordkorea før har lavet den slags møder, er det ikke gået ret godt. Indtil videre er det gratis for Nordkorea at sige, at de vil gå med til at afvikle atomvåbenprogrammet, men der kommer også et tidspunkt, hvor de skal bevise og hvor inspektører skal have adgang til deres faciliteter, siger han.

  • Den sydkoreanske præsident, Moon Jae-in, og Nordkoreas leder, Kim Jong Un, underskrev tidligere i dag en aftale i det såkaldte 'fredsbygning' i grænselandsbyen Panmunjom. (Foto: © handout, Scanpix)
  • Kim Jong-ung og Moon Jae-in foran en sten, hvorpå der står 'her er plantet fred og fremgang'. (Foto: © KOREA SUMMIT PRESS POOL, Scanpix)
  • Kim Jong-un omfavner her Moon Jae-in under topmødet, som fandt sted fra tidlig morgen fredag lokal tid og sluttede med en middag. (Foto: © KOREA SUMMIT PRESS POOL, Scanpix)
  • Kim Jong-un med sin hustru Ri Sol-ju ved den fælles middag, som blev afslutningen på det koreanske topmøde. (Foto: © Reuters Tv, Scanpix)
1 / 4

Seneste møde er 11 år siden

Kun to gange tidligere er ledere på den koreanske halvø mødtes.

Seneste møde fandt sted for 11 år siden, da daværende præsident i Sydkorea, Roh Moo-hyun, mødtes med Kim Jong-il i Pyongyang i 2007.

Efter forhandlinger med USA, Kina, Rusland, Japan og Nord - og Sydkorea forpligtede Nordkorea sig blandt andet til at opgive udviklingen af sit atomprogram mod at få økonomisk støtte og et ophør af den diplomatiske isolation.

I 2007 underskrev Nordkoreas daværende leder, Kim Jong-il (th.) en otte punkter lang aftale indgået med Sydkoreas præsident, Roh Moo-hyun. (Foto: © pool, Scanpix)

Men aftalen strandede, Nordkorea gennemførte en række missilaffyringer, og et magtskifte i Sydkorea medførte en strengere kurs mod styret i Pyongyang.

Ifølge Markus Bernsen er det derfor afgørende, at Nordkorea følger den nyindgåede aftale om en komplet afvikling af atomvåbenprogrammet op med handling.

- Det betyder noget andet for Nordkorea end for USA og Sydkorea. For nordkoreanerne betyder det, at Sydkorea og USA skal indlede, og dermed er det USA, som skal trække nogle af deres tropper ud af Sydkorea, og så kan Nordkorea måske begynde at sløjfe nogle af deres atomvåben, siger han.

Nordkoreas indrømmelse

Alligevel er der dog et håb om, at det denne gang måske ender anderledes.

Aldrig før har en nordkoreansk leder taget turen fra hovedstaden Pyongyang, og det i sig selv er en indrømmelse for Nordkorea, siger Markus Bernsen.

- Tidligere er Sydkorea rejst til Nordkorea og er kommet hjem med nogle aftaler, for så efterfølgende at finde ud af, at de er blevet brugt til propaganda og til at vise, at Sydkorea er klar til at bukke og skrabe for styret i nord.

Mødet bliver betragtet som en forløber for et kommende møde mellem Kim Jong-un og præsidenten i USA, Donald Trump. Et møde, der efter planen skal finde sted ved slutningen af maj eller begyndelsen af juni.

- Både Nordkorea, Sydkorea og USA er interesseret i, at det første møde her gik godt, så man også kan få lavet en dagsorden til det kommende møde med amerikanerne, siger han.

Trump takker Kinas præsident

USA's præsident var også hurtig til at kommentere mødet og skrev på Twitter, at Korea-krigen nu bliver afsluttet og takkede i samme ombæring den kinesiske præsident.

- Glem ikke den hjælp, som min gode ven, præsident Xi, har givet USA, særligt vedrørende grænsen ved Nordkorea. Uden ham var det endt som en længere og hårdere proces.

Den nordkoreanske leder Kim Jong-un besøgte i sidste måned den kinesiske præsident, Xi Jinping, i Beijing i Kina. (Foto: © Xinhua Xinhua, Scanpix)

Forholdet mellem Sydkorea og Nordkorea har taget en positiv drejning efter nytår, hvor Kim Jong un i sin nytårstale anlagde en mere forsonende tone over for nabolandet i syd.

Og efter et år med over 15 missilaffyringer og en atomprøvesprængning i efteråret, er det i sydkoreanernes interesse at få reduceret spændingerne på den koreanske halvø.

- Det har været en stor lettelse for Moon Jae-in at få talt gemytterne ned. Men man skal også huske på, at det ser godt ud for Nordkorea at indgå i forhandlinger, og at de gør det, fordi de er nået så langt i deres atomvåbenprogram, at de kan tillade sig det, siger Markus Bernsen.