Klimaskeptikeren Trump kvæler ikke USA's grønne omstilling

Hverken klimatænketanken Concito eller dansk erhvervsliv tror, at præsidentens nye klimapolitik får store konsekvenser.

- Donald Trump kan lave ulykker de næste otte-ti år. Men så er jeg også ret sikker på, at den grønne omstilling kommer på sporet igen, siger Lars Aagaard, direktør for Dansk Energi, om den amerikanske præsidents nye klimapolitik. (Foto: © Ron Sachs, Scanpix)

Det kommer næppe til at få den store betydning for den grønne omstilling i USA, at landets præsident, Donald Trump, i dag har valgt at rulle en række af sin forgængers, Barack Obamas, klimatiltag tilbage.

Sådan lyder vurderingen fra både klimatænketanken Concito og det danske erhvervsliv.

I USA har de enkelte delstater nemlig stor frihed til selv at bestemme, hvilken energi- og klimapolitik de vil føre. Og stater som Texas, Californien og Massachusetts er allerede godt i gang med at skifte klimaskadelige brændsler som olie, kul og gas ud med grønne og vedvarende energialternativer som vind og sol.

Det vil de blive ved med, selvom Donald Trump i dag har udstukket en anden klimakurs end Barack Obama, forklarer Jarl Krausing, der er international chef i Concito.

- Trumps nye klimapolitik kan få en forsinkende effekt på de klimamål, som Obama udstak for USA. Men den grønne omstilling vil fortsætte i USA, for mange delstater og byer satser på den grønne energi. Det vil de blive ved med, og derfor vil drivhusgas-udledningerne falde, siger han og understreger, at det dog bliver svært for amerikanerne at leve op til de klimamål, som de meldte ind i forbindelse med den globale klimaaftale fra Paris.

Den amerikanske præsident lægger blandt andet op til at give den amerikanske kulindustri en håndsrækning ved at tillade, at man igen kan åbne nye kulminer på statslig jord. Det skal ifølge Donald Trump kaste en masse nye arbejdspladser af sig.

Men ifølge Jarl Krausing er prisen på sol- og vindenergi samt skiffergas i dag så lav, at det ikke giver økonomisk mening at satse på kulkraft længere.

- Derudover er prisen på vedvarende energiteknologi også faldet med 80 procent over en kort årrække, så den økonomiske logik er ikke med ham her, siger han.

DI: USA er stadig stort eksportmarked

Donald Trump er en selvudnævnt klimaskeptiker, og han har tidligere kaldt de menneskeskabte klimaforandringer et stort fupnummer, som kineserne har fundet på for at presse amerikanerne.

Under valgkampen sagde han, at han ville trække USA ud af den globale klimaaftale fra 2015. Her forpligtede USA – der i dag står for 18 procent af verdens samlede udledninger af drivhusgasser – sig blandt andet til at reducere udledningen af drivhusgasser inden 2025 med omkring 26 procent i forhold til niveauet i 2005.

Men efter at han blev valgt, har han dog blødt lidt op i forhold til sin klimakritiske kurs, og i et interview med New York Times sidste år sagde han, at ”menneskelig aktivitet har en vis forbindelse til klimaforandringerne”.

Hos interesseorganisationen Dansk Industri tror man heller ikke, at Donald Trumps klimakurs kommer til at få den store betydning for USA’s grønne omstilling.

- Det er klart, at jeg gerne ville have hørt noget andet fra den amerikanske præsident, men jeg er stadigvæk fortrøstningsfuld. Det skal nok gå både godt og stærkt med den grønne omstilling i USA, for klimatoget kører allerede derudaf, og det kan Trump ikke stoppe, siger Troels Ranis, der er branchedirektør for organisationens energiafdeling, DI Energi.

Trumps ulykker

USA er et af de vigtigste eksportmarkeder for dansk energiteknologi – heriblandt biomasseanlæg og vindmøller. Ifølge en analyse over eksportudsigterne for danske energiteknologi, som DI offentliggjorde i forbindelse med klimatopmødet i Marrakech sidste år, så kan danske virksomheder hente mange eksportmilliarder i USA i de kommende år.

Hvor eksporten af energieffektive løsninger til USA, Mexico, Kina og EU-landene lå på 57,7 milliarder kroner i 2014, så forventer interesseorganisationen, at det tal stiger til mellem 118 og 124 milliarder kroner i 2030.

- Trods den nye klimakurs, så forventer jeg ikke, at der vil ske forandringer i forhold til eksporten til USA. Den grønne omstilling er kommet for at blive, siger Troels Ranis.

Samme melding kommer fra interesseorganisationen Dansk Energi, der repræsenterer en lang række energiselskaber i Danmark.

- Godt nok er Donald Trump en stor mand, men han bestemmer ikke alt. Og mange amerikanske delstater vil fortsætte med deres grønne ambitioner, mens de samtidig ikke vil tillade, at der bliver bygget ny kulkraftværker. Derfor tror jeg på, at den grønne energi vil slå kulkraften, når vi ser fremad. Også i USA, siger direktør Lars Aagaard og fortsætter:

- Donald Trump kan lave ulykker de næste otte-ti år. Men så er jeg også ret sikker på, at den grønne omstilling kommer på sporet igen.