For 60 år siden kostede hungersnød millioner livet - i dag er hver tredje voksne kineser overvægtig.
Kinesernes vægt er steget i takt med levestandarden, og i dag er en ud af 12 kinesere svært overvægtige. Særligt Kinas teenagere lider under problemet, som der ikke findes en simpel løsning på.
Selvom den stigende overvægt ifølge eksperter skyldes usund mad og for lidt motion, så tyer mange til traditionel kinesisk medicin for at smide kiloene.
Jo mere, jo bedre
En af dem er skoleeleven Wei Siitong. Han vil gerne tabe sig 25 kilo, og derfor er han indlagt på en klinik i Beijing, hvor man bruger kinesisk medicin til at hjælpe unge, som gerne vil tabe sig.
- Mit mål er at tabe så meget vægt, som jeg kan. Jo mere, jo bedre, fortæller han.
Patienterne bor på klinikken mellem en til tre måneder. Her kombinerer man motion og sund mad med traditionelle kinesiske metoder.
Patienterne får blandt andet behandling med akupunktur, som ifølge klinikken ansatte giver en øget mæthedsfornemmelse.
Kun for de rigeste
Det koster 20.000 kroner for en måneds ophold, så det er kun Beijings overklasse, der kan sende deres børn hertil.
Lederen Wang Kexin lover til gengæld også resultater - hvis altså patienterne følger hendes råd
- Da denne pige først kom ind på klinikken, vejede hun 215 kilo. Hun kunne ikke gå, fordi hun var så overvægtig. Og hendes hjerte var anstrengt på grund af overvægten, fortæller hun, mens hun viser et billede af en tidligere patient.
Fedme som statussymbol
Tendens til fedme er et nyere fænomen for kineserne. For 60 år siden var der hungersnød i Kina - mange millioner mistede livet som følge af tørke, dårlig høst og landets fejlslagne økonomiske politik.
I dag er det masser af mad, og den er ofte fyldt med fedt, sukker og olie - og mange kineserne udøver ikke mådehold. Et af problemerne er, at overvægt faktisk er et statussymbol og ofte fremskyndes af familierne. Det fortæller He Jiguo, professor i folkesundhed.
- Kina har en kultur, hvor forældre gerne vil have, at deres børn er en lille smule tykke. Så de giver dem mere at spise, end de har brug for,siger han.
Kinesernes nye rigdom er med til at gøre dem mere usunde, da de fleste rører sig mindre end i tidligere generationer, fortæller han.
- Vi ser tv og surfer på nettet i stedet for at bevæge os. Vi spiser for meget og rører os for lidt. Så fedmeproblemet bliver værre og værre.
Tilbage på klinikken får Wei Sitong behandling med varme sugekopper. Han håber, at det hjælper, men tvivler også selv en anelse:
- Tror du glassene virker?
- Jeg aner det ikke, svarer han.
Se mere om den stigende overvægt blandt kineserne i TV-Avisen klokken 21.30 på DR1.