- Vi er i krig i øjeblikket! Folk bliver mere overvægtige og mere syge. Så længe vi ikke tror på, at vi er i krig mod en rigtig uoverskuelig og værdig modstander, så bliver vi ved med at tabe, fortæller overlæge Jens-Christian Holm.
Han er Forskningsansvarlig på Enhed for Overvægtige Børn på Holbæk Sygehus, og mener, at samfundet undervurderer, hvor kompleks og alvorlig fedme er.
Over halvdelen (51 procent) af Danmarks voksne befolkning kan kategoriseres som moderat eller svært overvægtige, svarende til en BMI på over 25.
16,8 procent, hvilket svarer til hver sjette voksne dansker, er svært overvægtige med en BMI på over 30. Det kan man se i en rapport fra Sundhedsstyrelsen, der udkom i starten af marts.
Fedtbevaring er en overlevelsesmekanisme
Ifølge fedmeeksperterne er menneskers kroppe slet ikke bygget til den moderne livsstil, vi fører i Danmark.
Kalorietung mad er let tilgængeligt og oftest den hurtige løsning. I det moderne samfund bevæger folk sig mindre end tidligere.
Fedme er derfor et livsstilsproblem, som i stor stil hænger sammen med samfundsudviklingen. Dengang vi var jægere og samlere, skulle vi aktivt skaffe vores egen mad. Det er ikke længere tilfældet.
Ifølge Jens-Christian Holm er det de færreste, der kender til sammenhængen mellem fedme og kroppens overlevelsesmekanisme, og om hvordan kroppen spænder ben for sit eget vægttab:
- Vores kroppe er udstyret med et hormonsystem, som aktivt bevarer og forsvarer fedtmassen. For eksempel når vi prøver at reducere vores overvægt, og det har folk ikke helt forstået.
Overlæge Bjørn Richelsen, som er professor i klinisk ernæring ved Århus Universitetshospital er enig med Jens-Christian Holm i, at samfundet ikke helt har forstået den store udfordring, som truer danskernes sundhed.
Han fortæller, at vægtøgningen hænger sammen med ændringen, der også sker i stofskiftet under et vægttab:
- Én af problemstillingerne er, at når man taber sig i vægt, falder ens stofskifte – ens energiomsætning. Det betyder, at man faktisk skal spise ENDNU mindre, end man egentlig har beregnet for at tabe et givent antal kilo.
Selvom samfundet har udviklet sig drastisk, er kroppens mekanismer altså stadig de samme som for millioner af år siden.
- Kroppen er indstillet på at sikre, at den er bedst muligt egnet til overlevelse. Kroppen prøver med alle midler at holde på fedtet, fordi den tror, at det vil sikre overlevelsen – og det er denne mekanisme, der gør, at det er svært at komme af med de ekstra kilo, forklarer Jens-Christian Holm.
Begge fedmeeksperter mener, at der hersker en indgroet forestilling om, at fedme kun handler om vekselvirkningen mellem indtagelse og afbrænding af energi.
Men ifølge forskerne på området ligger der altså en mere kompliceret mekanisme bag fedmeepidemien.
Jens-Christian Holm uddyber:
- Kroppen vil hellere nedsætte andre funktioner som temperaturregulering, evnen til at få børn, eller evnen til at bekæmpe infektioner. Kroppen lukker derfor ned for nogle af dens andre funktioner, før den går med til at give slip på fedtet.
Fedme skal bekæmpes med en bedre indstilling og mere forebyggelse
Ifølge fedmeeksperterne er det den manglende forståelse i befolkningen, der er med til at fremme fedmen.
Jens-Christian Holm mener, at den generelle forestilling om fedme er forældet - netop fordi mere konkret information om emnet ikke er bredt tilgængeligt:
- Man stigmatiserer det, man diskriminerer det, man associerer det med gamle testamentelige dyder, med dovenskab og grådighed, og man siger bare, at folk skal tage sig sammen og bevæge sig mere og spise mindre. Nu har vi 60 års evidens for, at det ikke virker, fortæller Jens-Christian Holm.
Udover en indstillings-, og en samfundsændring mener Bjørn Richelsen også, at der skal sættes hårdt ind på forskningen:
- Forebyggelsen er det absolut vigtigste. Det, som virkelig mangler i forebyggelse og behandling på området, er, at der skal mere forskning til. Det er helt afgørende for at få ny, brugbar viden og bør opprioriteres også i Danmark.