Kim Jong Un sender sin lillesøster for at udnytte OL til fulde

For Nordkorea handler vinter-OL om at udnytte muligheden for at møde repræsentanter fra USA og Sydkorea, siger ekspert.

Det er af stor betydning, når Nordkoreas leder, Kim Jong-Un, vælger at sende sin 30-årige lillesøster med som en del af den nordkoreanske delegation til vinter-OL i Sydkorea.

Sådan lyder vurderingen fra Geir Helgesen, seniorforsker på Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet.

Søsteren er det første familiemedlem fra det nordkoreanske Kim-dynasti, der sætter fod i Sydkorea. På sit visit under OL har hun blandt andet følgeskab af parlamentspræsidenten.

- Det er første gang, at så højtstående politiske ledere fra Nordkorea besøger Sydkorea efter Koreakrigen, der stoppede i 1953, siger Geir Helgelsen og fortsætter:

- Det viser jo, at Nordkorea virkelig prøver at få noget ud af den her situation, hvor de har mulighed for at mødes med både sydkoreanske og amerikanske repræsentanter.

Højtstående politisk figur

Tidligere i dag kom det frem, at søsteren ved navn Kim Yo Jong bliver en del af den 280 medlemmer store delegation fra Nordkorea, der skal repræsentere landet ved de olympiske lege.

Og søsteren er slet ikke en hvilken som helst lillesøster. Hun bliver betragtet som en af Kim Jong-Uns nærmest betroede. Og den status blev bekræftet i oktober sidste år, da hun blev forfremmet til en plads i den nordkoreanske centralkomité, der er landets og Arbejderpartiets mest magtfulde organ.

Her er hun blevet sat ind for at erstatte deres fælles tante Kim Kyong Hui og overtage rollen som en af nøglebeslutningstagerne.

Centralkomiteen består primært af ældre topembedsmænd og politikere, som er blevet indsat af den daværende leder Kim Jong-il. Ifølge Arbejderpartiets regler er det komiteen, der sammen med militæret dikterer politiken i Nordkorea.

- Hun er ikke bare søster. Hun er også medlem af politibureauet og en politisk figur i et land, hvor den ledende familie har meget, meget stor betydning.

- De har samme mor, og Kim Jong-Un har angiveligt 100 procent tillid til den her unge kvinde, siger Geir Helgesen.

Tidligere i dag ankom 229 nordkoreanske cheerleaders, der er en del af landets delegation ved vinter-OL, til Sydkorea. (Foto: © ED JONES, Scanpix)

Sensationel overgang

Nord- og Sydkorea er blevet enige om at gå under ét fælles flag, når åbningsceremonien i den sydkoreanske by Pyeongchang løber af stablen på fredag. Det har de ikke gjort siden 2006, og siden da er spændingerne på den koreanske halvø kun blevet værre og værre.

Derudover har de to lande besluttet at stille med et fælles kvindeligt ishockeyhold, der skal konkurrere under vinterolympiaden i den sydkoreanske by Pyeongchang.

Især Nordkoreas intensive missilaffyringer og atomprøvesprængninger i løbet af det sidste år har ellers været med til at forværre forholdet mellem nabolandene.

Men i løbet af de seneste måneder har de to lande forhandlet om vilkårene for Nordkoreas tilstedeværelse ved olympiaden i Sydkorea, og der har været tegn på flere tøbrud.

- Det er sensationelt på den måde at gå fra en situation, hvor de to halvdele af Korea er frosset mange grader under frysepunktet og ikke er på talefod, og så til en sportsbegivenhed, der kan bløde så meget op i relationerne, siger Geir Helgesen.

- Men man skal også være klar over, at vi ikke har set de her ting sket endnu. Det er stadig på planlægningsstadiet. Vi skal så se, at der rent faktisk foregår forhandlinger, og vi skal se, at de går ind sammen under et fælles flag.