Kim Bildsøe: Ingen er synderligt begejstret over brexit-køreplan

Kampen om briternes vej ud af EU er ingenlunde slut, vurderer DR's Storbritannien-korrespondent.

Britisk premierminister Theresa Mays bløde brexitplan er hverken populær hos hendes egne eller oppositionen. (Foto: © Francois Lenoir, Scanpix)

Den britiske premierminister Theresa Mays brexitkøreplan vækker ikke udelt begejstring hverken hos hendes egne eller Labour.

Sådan siger DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen, efter at den såkaldte hvidbog med planen blev offentliggjort og fremlagt for de britiske parlamentarikere.

- Hverken oppositionen eller hendes eget regeringsparti virker specielt begejstret. Der er jo flere regeringsmedlemmer, der har forladt regeringen i protest mod det her, siger korrespondenten.

Han henviser til, at brexitminister David Davis og udenrigsminister Boris Johnson gik tidligere på ugen. Tumulten vil fortsætte i den kommende tid, vurderer Kim Bildsøe Lassen.

- Kritikken af det, regeringen fremlægger, fortsætter på fuld tryk både i parlamentet og i de britiske medier hver eneste dag. Det er stadig en kamp, der er i fuld gang, siger han.

Realistisk brexit

Brexit-ønskelisten indebærer blandt andet frihandel med EU på varer. Dermed skal briterne stadig overholde EU's regler på området.

Man vil også forblive en del af myndigheder som for eksempel EU's luftfartsagentur og politisamarbejdet Europol. Ikke mindst vil man fortsætte med at koordinere udenrigspolitik med EU i et vist omfang.

- Det, man har diskuteret i lang tid i Storbritannien, er hvor tæt man fremover skal være på EU. Med den her hvidbog er det klart, at man fra regeringens side nu lægger op til at være meget tæt på EU på mange områder, siger Storbritannien-korrespondenten.

- Det er det nogle har kaldt en blød brexit, hvor man ikke fjerner sig så langt fra EU. Nogle kalder det også en realistisk brexit, hvor erhvervslivet kan fungere, og man har lyttet til dem, der er bekymrede for den britiske økonomi fremover, siger han.

Løser grænseproblemet

Ifølge Kim Bildsøe Lassen virker det sandsynligt at briterne med frihandels-ideen har løst problemet med, hvad der skal ske med den irsk-nordirske grænse.

Her har det været en langvarig hovedpine, hvordan man undgik import af varer, som ikke overholdt henholdsvis britiske standarder og EU-standarder, uden at lukke grænsen helt.

- Man vil lave et egentligt frihandelsområde mellem Storbritannien og EU, og det betyder også, at der ikke kommer nogen grænse mellem Nordirland og Irland, sådan som den britiske regering foreslår det, siger korrespondenten.

- Det betyder, at man får løst det her spørgsmål. Om det rent faktisk kan lade sig gøre er stadigvæk vanskeligt at forudse, siger han.

Den britiske plan skal forhandles på plads med EU, før den kan bringes i effekt. Storbritannien træder ud af EU 29. marts næste år.