Junglens naboer tør ikke juble trods rydning

6-9.000 flygtninge og migranter skal genhuses i flygtningecentre andre steder i Frankrig, men borgerne i Calais frygter, at ’Junglen’ genopstår.

Flygtninge venter på at blive evakueret fra 'Junglen' i Calais. (Foto: © Philippe Huguen, Scanpix)

Borgerne i den lille havneby Calais har længe måtte leve side om side med den største flygtningelejr i Frankrig, ’Junglen’, og dens beboere, der tæller mellem 6.000 og 9.000 flygtninge og migranter.

Og 'Junglen' er ikke nogen nem nabo. Lejren er blevet et symbol på den flygtningekrise, der har ramt hele Europa, og i takt med billederne af flygtninge, der sniger sig om bord på lastvogne eller kaprer biler med kurs mod England, er utilfredsheden med lejren vokset.

I begyndelsen af september formulerede byens borgmester, Natacha Bouchart, det således:

- Nu er det nok. Det er blevet en umulig situation, og noget må der gøres, sagde hun til BBC og foreslog en total evakuering af beboerne i lejrens nordlige del.

Dét ønske – og mere til – får hun nu opfyldt. I dag er de franske myndigheder begyndt på en rydning af lejren, og om få uger skal den være jævnet med jorden.

Skeptiske trods ønske om rydning

I Calais er der blandt andet hos de erhvervsdrivende, der er blevet hårdt ramt af situationen, støtte til rydningen, der forhåbentlig kan genoprette byens image. Alligevel er mange af byens borgere skeptiske over, om det i sig selv betyder, at Calais slipper for de gener, flygtningelejren har medført.

- Jeg er glad for beslutningen, men vi vil se det virke i praksis, siger Frédéric Van Gansbeke, der repræsenterer Calais’ virksomheder og butikker, til den franske avis Le Monde.

De franske myndigheder har ad flere omgange forsøgt at lukke lejren ned, men hver gang er den opstået på ny, og i dag er den større end nogensinde.

Ifølge lokale myndigheder steg antallet af flygtninge i lejren med over 50 procent på blot to måneder henover sommeren – et spring fra omkring 4.500 til 7.000 fra juni til august, skriver nyhedsmediet France 24.

'Calais vil altid være et stoppested for flygtninge'

Derfor synes det naturligt nok, at de af Calais’ borgere, der gerne ser lejren jævnet med jorden, ikke jubler endnu.

Stéphane Vancutsem, der driver et af færgeselskaberne i Calais, beskriver evakueringens betydning som intet mere end ”blot en kort pause”.

- Calais vil altid være et stoppested for flygtninge, siger han med henvisning til, at mange ønsker at komme videre fra Frankrig til Storbritannien, hvor de ser større muligheder for at skabe sig en fremtid.

Derfor ønsker en stor del af de flygtninge, der nu må forlade 'Junglen', at blive nær Calais, der med Eurotunnelen og flere færgeafgange opfattes som et godt udgangspunkt for at krydse den Engelske Kanal.

- Jeg må blive ved grænsen, så jeg kan komme over til min familie i England, siger eksempelvis migranten Ali til DR Nyheder.

Og netop derfor er det en bekymring blandt mange af Calais' borgere, at rydningen af 'Junglen' blot resulterer i, at flygtningene spreder sig til byens torve og bosætter sig under byens broer for at holde fast i drømmen om Storbritannien, skriver Le Monde.