Nu ryddes 'Junglen': Ingen får lov at blive tilbage

De franske myndigheder kalder det en "humanitær aktion", men det ventes ikke, at de omkring 7.000 flygtninge og migranter vil forlade lejren frivilligt.

  • Billeder fra rømningen af lejren. (Foto: © Philippe Huguen, Scanpix)
  • (Foto: © Philippe Wojazer, Scanpix)
  • (Foto: © Philippe Huguen, Scanpix)
  • (Foto: © Philippe Huguen, Scanpix)
  • (Foto: © Philippe Huguen, Scanpix)
1 / 5

Om to uger skal den flygtningelejren "Junglen" i Calais være jævnet med jorden.

I dag er de franske myndigheder begyndt på rydningen af lejren, som har været omkring 7.000 menneskers hjem de seneste mange måneder.

Natten til i dag har der været massiv uro, hvor der udbrød kampe mellem flygtninge og fransk politi. Beboerne kastede med sten, og politiet svarede igen med tåregas.

Klokken fem i morges har man påbegyndt rømningen, og alt foregår indtil videre fredeligt, fortæller DR's journalist i Calais, Bjørn Willum,

- Flygtningene er blevet bedt om at forlade 'Junglen' og skal lade sig registrere ved et såkaldt modtagelsespunkt ved en stor lagerhal, hvor man sorterer enlige mænd, enlige kvinder, familier og uledsagede børn hver for sig, fortæller Bjørn Willum få hundrede meter fra selve lejren i Calais:

Derefter vil de blive kørt i busser til flere hundrede midlertidige centre rundt omkring i Frankrig, hvor de vil få mulighed for at søge asyl i landet.

- Det kræver dog, at de opgiver drømmen om at komme som blind passager på et tog eller en lastbil til Storbritannien, siger Bjørn Willum, der fortæller, at busserne begynder at afgå fra lejren klokken 08.45.

Det er dog ikke alle flygtninge, som ønsker at blive i Frankrig. Flere af beboerne, som DR Nyheder har talt med, vil nemlig gerne til Storbritannien.

- Jeg må blive ved grænsen, så jeg kan komme over til min familie i England, siger migranten Ali.

Alle skal væk

Heller ikke afghaneren Shamarej ønsker at søge asyl i Frankrig. Han vil søge mod en af de andre 'jungler', der har dannet sig langs den franske og belgiske kyst mod England og håber på et tidspunkt at komme over grænsen og søge asyl i Storbritannien.

DR's korrespondent fortæller, at de franske myndigheder kalder rømningen for en humanitær operation, og at de vil forsøge at overbevise lejrens beboere, at der er i deres egen interesse at blive genhuset i et andet midlertidigt flygtningecenter. Men det kommer ikke nødvendigvis til at foregå helt gnidningsfrit.

- Men selvom ingen siger det officielt, er forventningen, at politiet til sidst bliver sat ind over for dem, der ikke vil forlade lejren frivilligt, siger Bjørn Willum, der først forventer, at det kommer til at ske om to eller tre dage.