'Junglen' ryddes: Drømmen knuses for tusindvis

Flygtninge og migranter får nu mulighed for at søge asyl i Frankrig, men må droppe drømmen om Storbritannien.

Et af de største dilemmaer i fransk politik i disse år er snart en saga blot.

I dag er myndighederne begyndt at rydde den berygtede flygtningelejr 'Junglen' i den franske havneby Calais, hvor mere end 6.000 og 9.000 flygtninge og migranter bor i interimistiske telte.

Det er dog ikke første gang, at myndighederne forsøger at lukke 'Junglen'. Lejren i Calais er flere gange blevet ryddet af politiet, men aldrig uden at møde modstand fra beboerne. Rydningerne har dog været nytteløse hver gang, for lejren er lige så stille blevet genopbygget, og i dag er den større end nogensinde.

I dag skal 60 busser køre de første 3.000 mennesker væk fra lejren, og det forventes at tage omkring en uge at rydde lejren og få sendt flygtningene til 450 forskellige asyl- og modtagecentre rundt om i Frankrig.

Sidste bastion til Storbritannien

Hundredtusindvis af europære drøner hvert år forbi Calais og under den Engelske Kanal til England via den 34 kilometer lange Eurotunnelen. Men Calais er også den sidste bastion for flygtninge og migranter, der drømmer om at bosætte sig i Storbritannien.

De forsøger at transportere sig illegalt gennem tunnellen ved at hoppe på lastbiler eller tog eller ved at lade sig smugle ind i Storbritannien i privatbiler, hvilket blandt andet har fået myndighederne til at sætte droner i luften for at undgå den illegale indvandring, skriver The Independent.

De franske myndigheder ønsker nu at genhuse lejrens beboere i midlertidige flygtningecentre rundt omkring i Frankrig. Her vil de få mulighed for at søge asyl i Frankrig, men må samtidig se deres drøm om Storbritannien blive knust.

Alligevel vil flere flygtninge ikke give op uden kamp. DR Nyheders korrespondent i Calais fortæller, at det forventes, at politiet vil storme 'Junglen' om to til tre dage for at få fjernet de beboere, der ikke ønsker at forlade lejren frivilligt.

- Selvom ingen siger det officielt, er forventningen, at politiet til sidst bliver sat ind over for dem, der ikke vil forlade lejren frivilligt, siger Bjørn Willum

Flygtning: Om natten har jeg frygtelige mareridt

Flere af lejrens beboere har dog alligevel ikke opgivet drømmen om at krydse Eurotunnelen til Storbritannien.

- Jeg må blive ved grænsen, så jeg kan komme over til min familie i England, siger migranten Ali til DR Nyheder.

16-årige Aaron flygtede fra Libyen med sin mor for få måneder siden. De blev dog skilt fra flere måneder siden, og nu håber han, at han kan blive genforenet med hende i England.

- Jeg må til England. Det var der, hvor min mor ville hen, så jeg håber at finde hende der. Om natten har jeg frygtelige mareridt. Jeg vil bare finde min mor, siger han til The Guardian.

Vil lejren genopstå?

Natten til i dag var der kampe mellem lejrens beboere og politiet, hvor politiet blev mødt med stenkast, mens de svarede igen med tåregas.

I dag ser alt dog ud til at foregå fredeligt i Calais, hvor lejrens beboere frivilligt lader sig registrere sig i en lade få hundrede meter fra lejren og efterfølgende bliver kørt væk i busser.

Men samtidig rejses spørgsmålet, om lejren ikke bare vil genopstå igen som så mange gange før.

- Jeg tror, at folk stadig vil komme til Calais. Du kan ikke afskrække flygtninge, fordi de per definition flygter fra noget. I februar ødelagde de halvdelen af lejren, og nu er vi her syv måneder senere med en lejr, der er større end nogensinde, siger Clare Moseley, grundlægger af organisationen Care4Calais, til nyhedsbureauet PA.

- Folk, der kommer her, har ikke andet valg. Særligt ved mange børn ikke, hvad de skal gøre. Når man spørger, ser de på en med helt blanke øjne, siger Clare Mosely.