Johannes Langkilde: IS, infrastruktur og deportationer venter i Trumps 100 første dage

Trumps første tid som præsident kommer ikke kun til at handle om forkromede politiske projekter, mener DR's USA-korrespondent, Johannes Langkilde.

I går morges dansk tid stod det klart, at Donald Trump er USA’s kommende præsident.

Og selvom valgkampen har været præget af skandaler og personlige angreb kandidaterne imellem, så har der også været reelle politiske udspil fra den kommende republikanske kandidat.

Han har blandt andet sagt, at han vil rulle Obamacare – den sundhedsreform, som har været Obamas prestigeprojekt - tilbage. Trump har sagt, at han vil komme med en ny reform, men helt præcis, hvad den består af, er endnu uvist, fortæller DR’s USA-korrespondent, Johannes Langkilde.

- Det bliver spændende at se, om han ruller den tilbage, for det betyder i givet fald, at millioner af amerikanere vil stå uden sundhedsforsikring.

Donald Trump har også fremlagt planer om at renovere den amerikanske infrastruktur – veje, tunneller og lufthavne, og det forventer Johannes Langkilde, at den kommende præsident vil sætte i gang relativt hurtigt.

Og så vil præsidenten – hvis han skal holde sine valgløfter - sætte skatterne ned og sætte gang i de deportationer af de kriminelle, illegale indvandrere, der opholder sig i landet.

IS og den hemmelige plan

Der vil også være udenrigspolitiske opgaver på dagsordenen i Trumps første tid som præsident.

Og selvom republikaneren har holdt kortene tæt til kroppen i forhold til hans planer for eksempelvis Syrien, så står det klart, at en hårdere linje venter, fortæller Johannes Langkilde.

- Vi må se, hvordan han vil gribe hele håndteringen af Islamisk Stat an. Der har han jo haft en hårdere linje end Obama-administrationen og sådan set også hårdere end det, som Hillary Clinton har lagt frem. Så vi kan nok forvente en meget hårdere linje i Mellemøsten overfor Islamisk Stat - formentlig med mere brug af militær magt.

Den russiske relation

Det bliver også interessant at se, hvordan forholdet mellem USA og Rusland vil udvikle sig, efter Donald Trump træder til.

- Det bliver spændende at se, om han nu skal gå hånd i hånd med præsident Putin, som jo har haft et noget anstrengt forhold til præsident Obama – og også den anden vej rundt.

- Der har jo været en større grad af forbrødning mellem Trump og Putin under valgkampen, og mon ikke det også fortsætter. Så bliver det også spændende at se, om USA anerkender annekteringen af Krim, for også der har man hørt en lidt anden tone fra Trump.

De splittede stater

Det er et splittet USA, som Donald Trump kommer til at overtage fra den demokratiske præsident Barack Obama.

Om han magter at vinde den halvdel af befolkningen, som ikke satte deres kryds ved ham, kan kun tiden vise, fortæller Johannes Langkilde.

- Han bliver ikke præsident for de forenede stater, men for USA’s splittede stater. Fordi befolkningen er delt på stort set alle de parametre, man kan blive delt på: Race, køn, religion, indtægtsgrupper, uddannelsesniveau, mellem land og by. Så selvom han siger, at han vil være præsident for hele USA, så er han lige nu i spidsen for kun halvdelen af USA.

- Fakta er, at når han tiltræder den 20. januar 2017, så venter der et kæmpe projekt - ikke bare politisk, men også i forhold til at få helet den her nation.