It-fejl giver frygt for britisk coronabombe: 16.000 smittede forsvandt i systemet

Op mod 50.000 briter har ikke fået besked om at gå i karantæne på grund bøvl med Excel-ark.

Storbritannien er ramt af en coronaskandale, efter at der er fundet mangler i smitteopsporingen. (Foto: © Phil noble, Scanpix)

De britiske smitteopsporingsenheder har travlt i disse dage. Rigtig travlt.

En it-fejl betyder nemlig, at knap 16.000 coronatilfælde fra 25. september til 2. oktober ikke blev registreret hos myndighederne.

Det har påvirket både myndighedernes indtryk af smitteudviklingen og arbejdet med at opspore muligt coronasmittede.

De britiske sundhedsmyndigheder har taget ansvaret for fejlen, der består i, at tusindvis af testresultater ikke er blevet flyttet fra et it-system til et andet. Den alvorlige fejl har betydet, at hverken det britiske smitteopsporingssystem eller de britiske ministre har fået de korrekte tal om antallet af smittede.

Ifølge myndighederne har de smittede fået besked om deres positive covid-19-prøve, men de omkring 50.000 briter, der burde være gået i selvisolation på grund af nærkontakt med dem, har ikke fået besked.

Derfor risikerer man, at titusinder af potentielt coronasmittede briter har fortsat deres liv uden at kende til smittefaren.

Søndag blev der registreret knap 23.000 nye smittede, efter it-fejlen blev opdaget. (© coronavirus.data.gov.uk)

Regeringen i skudlinjen

Opdagelsen af fejlen betyder, at myndighederne har måttet sætte en jagt ind på de op mod 50.000 briter, der har været i smittefare. Mandag morgen var status, at lidt over halvdelen af dem var blevet kontaktet.

Sagen har fyldt i de britiske medier i de seneste dage:

Skandalen har vakt ny kritik af den britiske regerings coronahåndtering, fortæller DR's korrepondent i Storbritannien, Tinne Hjersing Knudsen.

- Kritikere siger, at det her viser, at myndighederne har et meget begrænset overblik og måske også meget begrænset styr på, hvad der egentlig foregår ude i landet, siger korrespondenten, der peger på, at smittekurven som følge af afsløringen har taget et stort spring opad.

- Det er en ganske nedslående melding, fordi det viser, at selvom Storbritannien har indført en lang række restriktioner både nationalt og lokalt, så fortsætter anden bølge bare med at vokse, siger korrespondenten.

Hun påpeger, at den britiske regering allerede er kommet under skarp kritik for at lukke samfundet ned for sent, hvilket har kostet i den anden ende med en længere nedlukning end i andre dele af Europa.

Helen Whately, den britiske juniorminister på sundhedsområdet, måtte i går stå skoleret i Underhuset, hvor blandt andre Labour-parlamentarikeren Karl Turner ikke lagde skjul på sin vrede:

I øjeblikket har Storbritannien over en halv million registrerede smittetilfælde, mens flere end 42.500 har mistet livet som følge af covid-19.

Liverpool og Manchester hårdt ramt

Ifølge BBC er det særligt det nordvestlige England, de tusindvis af missede sager kan spores tilbage til. Her er smittetallet ifølge en beregning næsten fordoblet som følge af de nye tal.

Området huser storbyerne Liverpool og Manchester, hvor smittetallene i forvejen er omkring 10 gange højere end landsgennemsnittet, beretter BBC.

Det har fået premierminister Boris Johnson til at overveje at indføre større nedlukninger af flere nordengelske byer, beretter Politico. Her påpeger man, at smittetallet i Manchester på en uge er fordoblet til 562 smittetilfælde pr. 100.000 indbyggere.

Til sammenligning skal briter, der har været i udlandet, gå i karantæne, hvis de har været i lande, hvor der er flere end 20 smittetilfælde pr. 100.000 indbyggere.

Liam Thorp, politisk redaktør på avisen Liverpool Echo, understreger den alvorlige situation i nabobyen Liverpool: