Den britiske økonomi styrtbløder: 'De hårde tider er ankommet'

Briterne er ramt af recession for første gang i 11 år som følge af coronakrisen.

En fodgænger går forbi en lukket pub i London tidligere i dag. (Foto: © Andy rain, Scanpix)

Coronakrisen gør rigtig ondt på pengepungen mange steder i verden. Men særligt i Storbritannien gør det for alvor ondt.

I andet kvartal skrumpede den britiske økonomi nemlig med hele 20,4 procent sammenlignet med årets første tre måneder.

Samtidig befinder landet sig officielt i en recession, fordi man to kvartaler i træk har haft minusvækst. Det er første gang siden 2009, hvor finanskrisen rasede.

Det viser en ny rapport fra Office of National Statistics (ONS), som er det britiske svar på Danmarks Statistik.

Coronakrisen har givet et tydeligt kurveknæk i Storbritannien. I juni voksede den britiske økonomi, men var fortsat langt under de seneste års niveau. (© ONS)

Det store fald er det største, man nogensinde har målt i løbet af et enkelt kvartal og betyder, at briterne er kastet ned i en dybere recession end nogen af verdens store økonomier, beretter CNN.

I løbet af den første halvdel af 2020 er det britiske BNP faldet med hele 22,1 procent - det tilsvarende tal for Italien er ifølge CNN 17,1, mens det i USA er 10,6.

Hårde tider i sigte

- Dagens tal bekræfter, at de hårde tider er ankommet, lyder det fra den britiske finansminister, Rishi Sunak.

- Hundredtusinder har allerede mistet deres job, og desværre vil det ske for mange flere i løbet af de kommende måneder. Men mens der venter svære beslutninger forude, vil vi komme igennem det, lyder det fra Sunak.

Mens briterne var langsommere om at lukke landet ned end mange af sine europæiske fæller, har regeringen flere gange strammet coronarestriktionerne, lukket store dele af økonomien og brugt store milliardbeløb på hjælpepakker.

Ifølge Sydbanks seniorøkonom Kim Blindbæk er det blandt andet disse dyre hjælpepakker, der er gået hårdt ud over økonomien.

- Vi vurderer, at hjælpepakkerne har været nødvendige for at forhindre, at krisen bliver for langvarig. Den negative effekt, vi har set på den økonomiske vækst, har været uundgåelig, siger han i en kommentar, beretter Ritzau.

Forsinkelse koster i den anden ende

Den britiske coronastrategi blev mødt af forundring og kritik fra flere sider, da landet valgte at holde økonomien åben i store dele af marts, mens resten af Europa lukkede ned.

Den britiske nedlukning kom mere end to uger efter Italien, 10 dage efter Spanien og en uge efter Frankrig trods et stødt voksende antal coronatilfælde, påpeger CNN.

Siden fulgte en streng nedlukning, mens et chokerende antal briter hver dag mistede livet. I skrivende stund har over 46.600 personer mistet livet som følge af covid-19 i Storbritannien, som har verdens tredjehøjeste dødsrate.

  • Mens blandt andet Danmark lukkede ned, blev der spillet kamp på Anfield i Liverpool den 11. marts. Her var 52.267 tilskuere samlet - herunder omkring 3.000 udefans fra Madrid. Det viste sig at koste menneskeliv som følge af smittespredning. (Foto: © Phil noble, Scanpix)
  • Siden fulgte briterne dog op med en længere nedlukning end mange andre europæiske lande. (Foto: © Jason Cairnduff, Scanpix)
1 / 2

Iagttagere peger på, at den sene britiske reaktion har ført til, at genåbningen af økonomien tager længere tid end i andre lande. Så mens Italien eksempelvis åbnede caféer og restauranter i midten af maj, skulle briterne vente helt frem til starten af juli.

Den britiske finansminister peger ligeledes på, at det har kostet mange penge, at briterne i tre måneder ikke har måttet spise og drikke ude.

Da briterne i juni begyndte at løsne coronarestriktionerne, gav det ifølge tallene fra ONS en vækst i BNP'en på 8,7 procent. Trods væksten var BNP'en fortsat 17,2 procent under niveauet i februar.

Ifølge CNN er omkring 730.000 britiske jobs forsvundet siden coronakrisen.