Iraker mistænkt for drab i Chemnitz, burde have været udvist for to år siden

Tysk politi ruster sig til nye demonstrationer i den øst-tyske by Chemnitz.

Den tyske by Chemnitz har de seneste dage været centrum for en række demonstrationer. Flere gange er de endt i voldelige optøjer. (Foto: © FRANZ FISCHER, Scanpix)

De lovløse tilstande i den øst-tyske by Chemnitz har vakt forargelse og fordømmelse - blandt andre fra Tysklands kansler, Angela Merkel.

Urolighederne begyndte, da en 35-årig tysk mand sidste weekend blev knivdræbt i byen.

Politiet har efterfølgende anholdt to mænd for forbrydelsen; en iraker og en syrer.

Og nu har det vist sig, at den anholdte iraker er en afvist asylansøger, som skulle have været udvist af landet tilbage i 2016. Han har opholdt sig i Tyskland på falske papirer lige siden. Myndighederne i delstaten Sachsen, hvor Chemnitz ligger, kendte godt til irakeren,og vidste godt, at han ikke var udrejst efter hans asylsag blev afvist.

Ifølge formanden for Bundesdagens indenrigspolitiske udvalg, Andrea Lindholz (CSU), har irakeren haft mindst to falske identiteter.

- Jeg ved, at han rejste med falske papirer, og at manden to gange har været i Holland, hvor han også brugte to identiteter, siger Andrea Lindholz ifølge ZDF.

Over for samme medie kræver delstatsministerpræsident Michael Kretschmer, at offentligheden bliver fuldt oplyst i sagen.

Samtidigt er tysk politi i øjeblikket ved at undersøge, hvem der lækkede arrestordren på den irakiske mistænkte til højre-ekstreme grupper. Lækagen af det fortrolige dokument giver næring til en udbredt mistanke om, at der findes et samarbejde mellem politiet i Sachsen og de ekstreme højregrupper i delstaten.

Overrepræsentationen

Drabet på den 35-årige blev kulminationen på en længere periode, hvor den tyske offentlighed har observeret, at asylansøgere og indvandrere oftere og oftere er repræsenteret i voldstatistikker.

Ifølge en opgørelse fra det nationale kriminalpoliti (BKA) er antallet af registrerede tilfælde af seksuelle overgreb begået af mindst en person med migrantbaggrund steget med 200 sager fra 2016 til 2017, hvor der i alt er registreret knap 3600 overgreb begået af migranter.

Tal fra samme opgørelse viser, at gerningsmanden i omkring ti procent af mordsager på landsplan sidste år havde asylansøger- eller flygtningestatus. Flere af sagerne har skabt stor opmærksomhed og givet liv til debatten om flygtningepolitikken, heriblandt en sag om en 17-årig afghansk asylansøger, der er tiltalt for mordet på sin 15-årige ekskæreste.

Nye demonstrationer varslet i dag

I Chemnitz frygter politiet nye sammenstød i dag - når demonstranter fra den yderste højrefløj endnu engang vil gå på gaden.

Dagens demonstrationer er blandt andet arrangeret af det højre-nationalistiske parti AfD samt den indvandringskritiske protestbevægelse Pegida. Politiet venter at flere end 10.000 mennesker vil gå på gaden og har derfor bedt om forstærkninger, fortæller politi-chef i Sachsen, Jürgen Georgie:

- Alle tilgængelige kræfter - vil understøtte vores indsats her i Sachsen, lyder det.

I Søndags og mandags kom det til voldsomme sammenstød mellem højre-radikale og mod-demonstranter, og også til direkte forfølgelser af personer med udenlandsk udseende. 16 mennesker måtte køres til hospitalet med svære kvæstelser.

Michael Kretschmer, ministerpræsident i delstaten Sachsen, fordømmer ligesom mange andre tyske politikere de angreb og optøjer, der har været i byen:

- Det er den tyske stat, som har monopol på at bruge magt og sikre lov og orden, siger Michael Kretschmer.

Demonstrationerne er varslet fra klokken 17 i eftermiddag.