I Israel holder man vejret og afventer landets næste træk

Spørgsmålet er, om Israel har tænkt sig at svare igen på nattens iranske angreb.

Danmarks ambassadør i Israel kalder nattens angreb for en eskalation i regionen. Her er det tomme gader i Jerusalem i morges. (Foto: © Ronaldo Schemidt, Ritzau Scanpix)

Artiklen er rettet 1. maj for at tilføje, at det iranske konsulat i Damaskus i Syrien blev angrebet 1. april.

I Tel Aviv i Israel virker alt nogenlunde normalt efter nattens angreb fra Iran. Men stemningen er også afventende, fortæller Thomas Winkler, der er Danmarks ambassadør i Israel.

- I går så vi noget helt nyt i regionen, da Iran angreb Israel direkte, og nu sidder vi alle og venter på, hvad der kan blive det næste, siger han.

Sammen med sine kollegaer i Ramallah, Teheran, Beirut, Kairo og andre steder i regionen følger han tæt med i udmeldinger fra myndighederne i de forskellige lande for at danne sig et overblik over stemningen i regionen.

- Der skete noget helt særligt i går, og nu håber alle på en deeskalering, siger han.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) maner til forsigtighed og opfordrer alle parter til at "tænke sig om":

Ambassadør Thomas Winkler fortæller, at det har været en "hård og anspændt nat".

- Som de fleste andre har jeg sovet ret dårligt. Det var surrealistisk, at man kunne se angrebet blive annonceret og derefter nærmest følge det i realtid. Men ingen af os vidste, hvor målene var, siger han.

Delte meninger om reaktion

David Serner, der er præst i Den Danske Kirke i Jerusalem, blev ligesom mange andre vækket af eksplosioner, kampfly og luftalarmer i nat.

Det israelske luftforsvar skød ifølge landets militær "99 procent" af de omkring 300 droner og missiler fra Iran ned. En syvårig pige blev såret, og der skete begrænset skade på en militærbase i det sydlige Israel.

- Det er en mærkelig fornemmelse at være hernede, for på den ene side har man en fornemmelse af, at Israels forsvar har rimeligt godt styr på det, men på den anden side er truslen jo reel, siger han.

I Jerusalem er dagligdagen så småt er på vej tilbage, men man afventer Israels næste træk. "Jeg har lige snakket med nogle, der sagde, at det er lidt ligesom at følge med i en film", siger David Serner. (Foto: © Ronaldo Schemidt, Ritzau Scanpix)

I Jerusalem fortsætter dagligdagen ligesom i Tel Aviv mere eller mindre, som den plejer. Men også her er der en nervøsitet for, hvad der nu kommer til at ske, fortæller præsten.

- Nogen, jeg har snakket med, siger, at nu bliver vi simpelthen nødt til at have et nyt valg. Vi skal have et nyt lederskab, og Israel er nødt til at agere på en anderledes måde.

- Andre siger, at vi bliver nødt til at tage tyren ved hornene og angribe Iran, i stedet for kun at føre proxy-krig, fortæller David Serner.

Israelere fortæller om både frygt og ønsket om et modangreb:

Kan få konflikten til at brede sig

Iran har sagt, at man efter nattens angreb anser "sagen" for at være "afsluttet".

Ifølge DR's mellemøstkorrespondent Puk Damsgård hviler alles øjne nu på Israel og landets tætte allierede USA i forhold til, om Israel vil gengælde angrebet i nat og i så fald hvordan.

En sådan angreb kan risikere at tænde ild til en i forvejen brandfarlig situation, og få konflikten til at brede sig i hele regionen.

Den spændte situation kommer, efter at det iranske konsulat i Damaskus i Syrien blev bombet 1. april. Iran har anklaget Israel for at stå bag – Israel selv har hverken af- eller bekræftet at have udført angrebet.

Her til eftermiddag mødes det israelske krigskabinet for at tale om en reaktion på Irans angreb.